top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

Μάθε τα ονόματα των μαθητών σου


Απόσπασμα από κείμενο της Christina Sell Yoga με τον τίτλο Advice to New Teachers: Learn People's Names


Μετάφραση - απόδοση: Μηνάς Ραφαηλίδης / Sankalpa Yoga Center
Θα έκανα γιόγκα ακόμα κι αν δεν πατούσε κανείς στα μαθήματά μου. Αγαπάω την πρακτική με τις asanas (θέσεις yoga), απολαμβάνω τον διαλογισμό, μου αρέσει να τραγουδάω mantras και η έρευνα για το ποια είμαι και πού βρίσκομαι είναι πια τρόπος ζωής. Είμαι δασκάλα yoga επειδή οι άνθρωποι συνεχίζουν ακόμα να έρχονται στα μαθήματά μου και στα εκπαιδευτικά προγράμματά μου. Και άκου, ξέρω ότι υπάρχουν χιλιάδες θέματα στη βιομηχανία της yoga. Δεν είμαι ούτε νέα στον χώρο ούτε τυφλή για να μην έχω διαπιστώσει τι γίνεται. Απλώς αφήνω κάποιους άλλους να τα γράφουν αυτά επειδή πέρα από όλα τα μεγάλα και πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο μου αρέσει να διδάσκω. Το να διδάσκω κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον μου στη διδασκαλία.


Μου αρέσει να αφιερώνω χρόνο στο να σχεδιάζω ένα μάθημα, να οργανώνω τις σκέψεις μου γύρω από ένα θέμα που θέλω να διδάξω, να διαπιστώνω αν υπάρχει κάποια νέα οπτική ή ένα μάθημα από το παρελθόν που μπορώ να προσθέσω στο νέο μάθημα το οποίο μπορεί να είναι ενδιαφέρον για μένα και χρήσιμο για τους ασκούμενους. Οταν σχεδιάζω ένα μάθημα, νιώθω σαν πουλί που κάνει κύκλους ψηλά στον ουρανό και εξετάζει τις χιλιάδες επιλογές που βλέπει κάτω στη γη. Ισως διδάξω αυτό ή εκείνο ή το άλλο ή θα τα συνδυάσω κάπως και τότε, σαν αρπακτικό που έχει βρει το θήραμά του, θα χυμήξω στο μάθημα της ημέρας ξεκινώντας μια εστιασμένη, πολύ προσεκτική βουτιά προς τη γη.


Λατρεύω τη διαδικασία του να διατυπώνω, να αρθρώνω με τέτοιον τρόπο τη δική μου εμπειρία ώστε να καθοδηγώ τους άλλους στη δική τους. Λατρεύω τον τρόπο που αυτή η ίδια η διαδικασία αποσαφηνίζει και τη δική μου κατανόηση, ενώνει τις τελείες μεταξύ των φαινομενικά διαφορετικών πληροφοριών που έχω μάθει με τον χρόνο και στη συνέχεια γίνεται ένα σύνολο γνώσης και σοφίας που είναι ταυτόχρονα και δικό μου και της ομάδας.


Μου αρέσει να παρακολουθώ τους μαθητές να έρχονται στα μαθήματα, παρ' όλα τα πάνω και τα κάτω της ζωής _ γεννήσεις και θάνατοι, εγκυμοσύνες, αποβολές και άδειες αποβολής, γάμοι και διαζύγια κτλ. _ επειδή η δέσμευσή τους στην πρακτική δυναμώνει και τη δική μου δέσμευση και επειδή δεν έχω βρει άλλο έδαφος, άλλη γη πιο ιερή από αυτήν όπου στεκόμαστε όρθιοι και γινόμαστε μάρτυρες ο ένας της ζωής του άλλου.


Μου αρέσει να βλέπω όλη αυτή την αρχική αγάπη για τις θέσεις και τα σχήματα να μετατρέπεται σιγά σιγά σε αγάπη για την κοινωνική δικαιοσύνη, να γίνεται ενδιαφέρον για την ψυχολογία, ανακάλυψη μιας νέας δημιουργικής έκφρασης, να γίνεται μια διαρκώς αυξανόμενη ικανότητα να ζούμε τη ζωή μας ολόψυχα.


Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο η διδασκαλία λυτρώνει τα πολλά λάθη μου μετατρέποντάς τα σε έναν τρόπο για να δω, να ελέγξω τα αποθέματα συμπόνιας, ενσυναίσθησης και σύνδεσης που έχω μέσα μου. Στο μονοπάτι της διδασκαλίας δεν υπάρχει χάσιμο και σπατάλη γιατί, ανεξάρτητα από το αντικείμενο που διδάσκω, διδάσκω ανθρώπους. Κάθε ανθρώπινη εμπειρία στην οποία παίρνω μέρος βαθαίνει την κατανόησή μου και με υφαίνει , με περιπλέκει όλο και πιο σίγουρα, όλο και πιο σταθερά, όλο και πιο σφιχτά στο μεγάλο υφαντό, στον μεγάλο ιστό της κοινής ανθρώπινης κατάστασης όπου όλοι συνδεόμαστε.


Οπως είπα, μου αρέσει να διδάσκω. Και διδάσκω επειδή κάποιοι έρχονται στα μαθήματά μου. Συμμετέχω σε αυτή τη μεγάλη αγάπη που περιγράφω επειδή άνθρωποι συνεχίζουν να έρχονται στις τάξεις μου _ ενδιαφέροντες άνθρωποι με συναρπαστικές ιστορίες και με γνώση, ενδιαφέροντα και εμπειρίες που ξεπερνούν κατά πολύ το κοινό μας ενδιαφέρον για την πρακτική με τις θέσεις, τις ευθυγραμμίσεις και το πώς να κατακτάμε ένα σχήμα. Γι' αυτό κάνω ό,τι μπορώ για να μάθω τα ονόματα των μαθητών μου _ από σεβασμό στην απεραντοσύνη της ανθρωπιάς τους και σε εκτίμηση για το ποιος πρόκειται να γίνω εξαιτίας τους, χάρη σε αυτούς.


Για να είμαι σαφής, δεν μαθαίνω το όνομα του κάθε ασκούμενου που μπαίνει σε κάθε μάθημά μου. Δεν μαθαίνω πάντα γρήγορα. Κάνω λάθη. Η μνήμη μου με εγκαταλείπει επανειλημμένως. Αλλά προτιμώ να κάνω κάθε φορά από την αρχή την προσπάθεια και να έχω απώλειες παρά να μην επενδύσω ποτέ σε αυτή τη διαδικασία.


Και αν είσαι νέος δάσκαλος αγχωμένος με το πώς θα διδάξεις, ξεκίνα με τα ονόματα όλων αυτών των ανθρώπων που είναι μπροστά σου γιατί αυτό μπορεί να σου υπενθυμίσει ότι διδάσκεις ανθρώπους, όχι μόνο θέσεις, ότι η διδασκαλία περισσότερο αφορά τη σχέση που αναπτύσσεται και καλλιεργείται μεταξύ ανθρώπων και λιγότερο την επίτευξη της θέσης και ότι η ευκαιρία να διδάξεις είναι ένα δώρο που σου δίνουν οι μαθητές σου.
221 Προβολές

Comments


bottom of page