top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

Τι θα σου έλεγε ένας καλός δάσκαλος γιόγκα...

Έγινε ενημέρωση: 25 Μαΐ 2021


Δεν χρειάζεται να αλλάξεις αυτό που είσαι για να γίνεις φωτισμένος - η αληθινή φώτιση είναι το να αγκαλιάζεις τον βαθύτερο εαυτό σου και το οικογενειακό σου κάρμα που σε κάνει μοναδικό.Η γιόγκα είναι μόνο γιόγκα, αρκεί να την κάνεις δική σου, να την κατακτήσεις.

Αρκεί να σε οδηγεί σιγά-σιγά στη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σου.

Ένας καλός δάσκαλος θα σου πει να μην τον εξιδανικεύεις ή να τον μιμείσαι. Να μαθαίνεις τις μεθόδους του και με τον καιρό να τις κάνεις κτήμα σου.

Ένας καλός δάσκαλος θα σου δείξει τον δρόμο προς την ανακάλυψη του εαυτού σου χωρίς να είσαι εξαρτημένος από τη σοφία και την εμπειρία του. Η πρακτική είναι δική σου. Δεν είναι η εξιδανίκευση, δεν είναι η φαντασίωση, δεν πρόκειται για τη ρομαντική αντιμετώπιση της πρακτικής ενός άλλου δασκάλου.

Μείνετε στο μονοπάτι σας. Τη μισή διαδρομή την καλύπτουμε παραμένοντας αληθινοί με τον εαυτό μας, παρά τους περισπασμούς της πνευματικής «αγοράς» τριγύρω μας.

Μείνετε συνδεδεμένοι με το σώμα σας, τον νου σας, την καρδιά σας και φροντίστε με σοφία τον εαυτό σας. Διαβεβαιώστε τον εαυτό σας ότι είστε λαμπροί και καταπληκτικοί, όπως και κάθε άλλη ανθρώπινη ύπαρξη, και το ταξίδι σας αξίζει αγάπη. Να γνωρίζετε ότι την ιστορία σας αξίζει να τη διηγηθείτε.

Πιστέψτε στη γιόγκα. Αυτό θα σας πει ένας καλός δάσκαλος.

Ένας ώριμος δάσκαλος όμως θα σας πει να είστε ξεκάθαροι όσον αφορά την αυθεντικότητα της διαδρομής σας. Είστε μοναδικοί. Οι εμπειρίες της ζωής σας, η παιδική σας ηλικία, το οικογενειακό σας κάρμα, οι φυσικές σας ανάγκες, οι διατροφικές σας ανάγκες, οι συναισθηματικές σας ανάγκες – οτιδήποτε χρειάζεται για να παραμείνετε ζωντανοί και σε ισορροπία είναι γνήσιο και μοναδικό, σαν το δαχτυλικό αποτύπωμά σας. Είστε σαν κάποιος που δεν έχει ζήσει ποτέ. Ούτε εγώ ούτε όλες οι διδασκαλίες και η σοφία μου μπορούν να σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε τον εαυτό σας. Για αυτή την αυτο-συνειδητοποίηση πρέπει πρώτα να αντιληφθείτε τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε αληθινοί, έχουμε αυτοεπίγνωση, είμαστε πολύπλοκοι και η αντανάκλασή μας είναι γοητευτική και μια μέρα θα το κατανοήσουμε πλήρως αυτό.

Για να γνωρίσετε τον εαυτό σας δεν απαιτείται να γνωρίζετε σανσκριτικά ή να έχετε ένα bindi (μικρό χρωματιστό σημαδάκι) στο 3ο μάτι. Δεν χρειάζεται να φέρνετε τα πόδια πίσω από το κεφάλι, να τρώτε μόνο ωμές τροφές, να είστε χορτοφάγοι, να φαίνεστε σέξι με τα ρούχα της γιόγκα ή να δημοσιεύετε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αντεστραμμένες στάσεις. Όλα αυτά είναι αντικειμενοκεντρικά και στον βαθύτερο κόσμο της γιόγκα επικίνδυνοι περισπασμοί.


Δεν χρειάζεται να αλλάξεις αυτό που είσαι για να γίνεις φωτισμένος - η αληθινή φώτιση είναι το να αγκαλιάζεις τον βαθύτερο εαυτό σου και το οικογενειακό σου κάρμα που σε κάνει μοναδικό.

Για να ασκείσαι στο μονοπάτι της γιόγκα πρέπει πρώτα να θυμάσαι ότι είσαι ήδη τέλειος ακριβώς έτσι όπως είσαι. Είσαι πλήρης με έναν ανθρώπινα ατελή τρόπο, που σου δίνει χώρο για ανάπτυξη. Εχεις υπέροχα ψεγάδια και αυτό σου προσφέρει έναν πλούσιο χαρακτήρα. Είσαι πιο όμορφος από ό,τι οποιοσδήποτε rishi, θα μπορούσε να φανταστεί, άρα δεν χρειάζεται να αισθανθείς ποτέ ξανά ανασφαλής. Κι όσο δυσάρεστες κι αν φαίνονται, είσαι υποχρεωμένος να περάσεις μέσα από δύσκολες εμπειρίες για να μπορέσεις να «μεγαλώσεις». Αυτές οι προκλήσεις δεν φεύγουν όταν απλώς αλλάζουμε το όνομά μας ή το ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε. Απλά σκάβουν βαθύτερα. Η μεγαλύτερη αξία της γιόγκα είναι η ζωή που βιώνουμε με ισορροπία. Αν συναντήσεις τη σκοτεινή πλευρά σου σε  αυτή την πορεία, να ξέρεις ότι είσαι σίγουρα στον σωστό δρόμο. Δούλεψε άφοβα με αυτό το σκοτάδι και συμπονετικά, με τα μάτια ορθάνοιχτα.

Η μόνη πίστη που απαιτείται είναι αυτή προς τον εαυτό σου - το Θεϊκό είναι τόσο όμορφο όσο εσύ αισθάνεσαι ότι είσαι.

Στο μονοπάτι σου η αυθεντικότητα είναι πνευματική δύναμη, όπως είναι η υψηλότερη έκφραση της πίστης προς τον εαυτό σου. Χωρίς αυτή την πίστη σε εμάς τους ίδιους δεν μπορούμε να γεννήσουμε την πίστη προς οτιδήποτε άλλο.

Να είσαι άφοβος στο τι μπορείς να κάνεις και αυθεντικός στην πρακτική σου.

Ενας μεγαλύτερος δάσκαλος θα σου το έλεγε αυτό.

Αλλά το πιο σημαντικό... απλά να είσαι εσύ.


Μετάφραση: Basantpal K & Har Sevac S.

Πηγή: http://yoganonymous.com/what-a-good-yoga-teacher-will-tell-you

255 Προβολές

Comments


bottom of page