top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

38 οφέλη της yoga για την υγεία

Έγινε ενημέρωση: 20 Αυγ 2018

Ψάχνεις λόγους να δοκιμάσεις yoga; Από την αυξημένη δύναμη και την ευλυγισία ως την υγεία της καρδιάς, έχουμε 38 οφέλη με το που θα ξεδιπλώσουμε το στρωματάκι μας.

Του Timothy McCall, M.D.

Μετάφραση – απόδοση: Μηνάς ΡαφαηλίδηςΑν είσαι ένα αφοσιωμένος ασκούμενος, θα έχεις πιθανώς διαπιστώσει μερικά από τα οφέλη της γιόγκα _ ίσως κοιμάσαι καλύτερα ή έχεις κρυολογήσει λιγότερες φορές ή απλώς νιώθεις πιο χαλαρός και ήρεμος. Αλλά αν έχεις ποτέ δοκιμάσει να πεις σε έναν καινούργιο στην «πιάτσα» της γιόγκα για τα οφέλη της πρακτικής αυτής, ίσως να έχεις καταλήξει ότι εξηγήσεις όπως «αυξάνει τη ροή της πράνα» ή «ανεβάζει την ενέργεια ψηλά στη σπονδυλική στήλη» δεν πιάνουν τόπο, σαν να μιλάς σε κουφό ή σε κάποιον πολύ δύσπιστο για αυτό το θέμα.


Ερευνητές έχουν αρχίσει να καταγράφουν τα οφέλη της yoga

Η δυτική επιστήμη έχει αρχίσει να μας παρέχει μερικά ακλόνητα στοιχεία για το πώς η yoga βελτιώνει την υγεία, θεραπεύει πόνους και κρατά μακριά τις αρρώστιες. Όταν το καταλάβεις αυτό, θα έχεις επιπλέον κίνητρα να πατήσεις πάνω στο στρωματάκι σου και πιθανότατα δεν θα νιώθεις τη γλώσσα σου να έχει δεθεί την επόμενη φορά που κάποιος θα θέλει οπωσδήποτε και τις δυτικές αποδείξεις.


Από πρώτο χέρι εμπειρία για τα οφέλη της yoga

Εγώ ο ίδιος είχα την εμπειρία της θεραπευτικής δύναμης της yoga με έναν πολύ πραγματικό τρόπο. Μερικές εβδομάδες πριν από ένα ταξίδι στην Ινδία το 2002 για να εξερευνήσω τη θεραπευτική γιόγκα είχα αρχίσει να νιώθω μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο δεξί μου χέρι. Μετά τις πρώτες μου σκέψεις ότι έχω κάτι τρομακτικό όπως όγκο στον εγκέφαλο και πολλαπλή σκλήρυνση, κατέληξα στο ότι η αιτία αυτών των συμπτωμάτων ήταν το σύνδρομο θωρακικής εξόδου, ένα μπλοκάρισμα αγγείων και νεύρων στον λαιμό και στο στήθος.


Παρά τα στενάχωρα αυτά συμπτώματα, αντιλήφθηκα πόσο χρήσιμη θα ήταν αυτή η κατάσταση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου. Όσο θα επισκεπτόμουν διάφορα κέντρα θεραπείας γιόγκα θα υπέβαλλα τον εαυτό μου σε εξέταση και θεραπεία από πολλούς ειδικούς που είχα κανονίσει να συναντήσω. Θα δοκίμαζα όσα μου υπεδείκνυαν και θα έβλεπα τι ήταν κατάλληλο για μένα. Αν και αυτό δεν ήταν ακριβώς ένα ελεγχόμενο επιστημονικό πείραμα, ήξερα ότι το να μάθω δίπλα σε αυτούς θα με δίδασκε πράγματα που ίσως υπό άλλες συνθήκες δεν θα κατανοούσα.


«Για παραπάνω από έναν χρόνο δεν είχα κανένα σύμπτωμα»

Το πείραμά μου αποδείχθηκε αποκαλυπτικό, διαφωτιστικό. Στο Ασραμ του Βιβεκανάντα, έξω από την Μπανγκαλόρ, ο Σ. Ναγκαράθνα, M.D., συνιστούσε ασκήσεις αναπνοής στις οποίες οραματιζόμουν να προσκαλώ την πράνα, τη ζωτική ενέργεια, στο δεξί άνω στήθος. Άλλες θεραπείες περιελάμβαναν άσανας (σωματικές θέσεις), πραναγιάμα (ασκήσεις αναπνοής), διαλογισμό, τραγούδι, διαλέξεις πάνω στη φιλοσοφία της γιόγκα και διάφορες κρίγιες (πρακτικές εσωτερικού καθαρισμού). Στο Krishnamacharya Yoga Mandiram, στο Τσενάι, ο Α. G. Mohan και η γυναίκα του, Ιντρα, που έκαναν τις έρευνές τους έξω ακριβώς από το Τσενάι, μου είπαν να σταματήσω να κάνω στήριξη στο κεφάλι (headstand) και στήριξη στους ώμους (shoulderstand) και να στραφώ σε ήπια πρακτική θέσεων συγχρονισμένων με την αναπνοή. Στο Πούνε ο S.V. Karandikar, ένας κλινικός ιατρός, μου σύστησε πρακτικές με σχοινιά και ιμάντες για να επιμηκύνω τη σπονδυλική μου στήλη και ασκήσεις που θα με μάθουν να χρησιμοποιώ τις ωμοπλάτες μου για να ανοίξω χώρο στην πλάτη μου.

Χάρη στις τεχνικές που έμαθα στην Ινδία, στις συμβουλές από τους δασκάλους μου στην Αμερική και από την προσωπική μου αναζήτηση και εξερεύνηση το στήθος μου είναι πιο ευλύγιστο απ’ ό,τι ήταν, η στάση του σώματός μου έχει βελτιωθεί και για περισσότερο από έναν χρόνο δεν είχα κανένα σύμπτωμα, κανέναν πόνο. 

38 τρόποι που η yoga βελτιώνει την υγεία


Όλη αυτή η εμπειρία μου με ενέπνευσε να ψάξω βαθιά όλες τις επιστημονικές μελέτες που συνέλεξα στην Ινδία και στη Δύση για να βρω και να εξηγήσω πώς η γιόγκα μπορεί και να προλάβει την αρρώστια και να σε βοηθήσει να αναρρώσεις από αυτήν. Εδώ είναι ό,τι βρήκα:


1. Η γιόγκα βελτιώνει την ευλυγισία σου

H βελτιωμένη ευλυγισία είναι ένα από τα πρώτα και πιο προφανή οφέλη της γιόγκα. Στο πρώτο σου μάθημα πιθανώς δεν θα μπορέσεις να πιάσεις τα δάχτυλα του ποδιού σου ούτε να κάνεις μια βαθιά οπίσθια κάμψη. Αλλά αν επιμείνεις, θα διαπιστώσεις μια σταδιακή χαλάρωση των μυών και τελικά θέσεις που φαινόταν αδύνατον να κατακτήσεις θα αρχίσουν να γίνονται πιθανές. Θα παρατηρήσεις επίσης ότι οι πόνοι αρχίζουν να εξαφανίζονται. Και αυτό δεν είναι σύμπτωση. Τα σφιχτά ισχία μπορεί να τεντώσουν πολύ την άρθρωση του γονάτου εξαιτίας της ακατάλληλης ευθυγράμμισης του μηρού και της κνήμης. Οι σφιχτοί δικέφαλοι μηριαίοι μπορεί να οδηγήσουν σε επίπεδη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση. Και η ακαμψία των μυών και του συνδετικού ιστού όπως η fascia(περιτονία) και οι σύνδεσμοι μπορεί να μεταφραστεί σε πολύ άσχημη στάση του σώματος.


2. Η yoga χτίζει μυϊκή δύναμη

Οι δυνατοί μύες έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα από το να φαίνονται μόνο ωραίοι. Μας προστατεύουν επίσης από συνθήκες όπως η αρθρίτιδα και ο πόνος στη μέση και βοηθάνε να προληφθούν οι πτώσεις των ηλικιωμένων, ένα συχνό φαινόμενο σε αυτή την ηλικία. Και όταν χτίζεις δύναμη μέσα από τη γιόγκα την εξισορροπείς με την ευλυγισία. Αν απλώς πηγαίνεις στο γυμναστήριο και σηκώνεις βάρη, θα χτίζεις δύναμη εις βάρος της ευλυγισίας, οπότε πρέπει κι εκεί να το ισορροπήσεις.


3. Η yoga βελτιώνει τη στάση του σώματος

Το κεφάλι σου είναι σαν μια μπάλα του μπόουλινγκ: μεγάλο, στρογγυλό και βαρύ. Όταν ισορροπεί πάνω στην όρθια σπονδυλική σου στήλη, χρειάζεται πολύ λιγότερη δουλειά να κάνουν ο λαιμός σου και οι μύες της πλάτης σου για να το υποστηρίξουν. Κούνησέ το ωστόσο μερικά εκατοστά μπροστά και θα αρχίσεις να τεντώνεις αυτούς τους μυς. Κράτα αυτή την «μπάλα του μπόουλινγκ» για 8 ή 12 ώρες τη μέρα με αυτή την κλίση μπροστά και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κουραστείς. Και η κούραση ίσως να μην είναι το μόνο σου πρόβλημα. Αυτή η κακή στάση μπορεί να επιφέρει προβλήματα στη μέση, στην πλάτη, στον λαιμό και σε άλλους μυς και αρθρώσεις. Καθώς θα σωριάζεσαι σιγά-σιγά, το σώμα σου θα αρχίσει να αντισταθμίζει αυτό που γίνεται κάνοντας επίπεδες τις φυσιολογικές καμπύλες στον λαιμό και στη μέση και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και εκφυλιστική αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης.4. Η yoga προλαμβάνει τη διάσπαση των χόνδρων και των αρθρώσεων

Κάθε φορά που κάνεις μια πρακτική γιόγκα οι αρθρώσεις σου ανοίγονται σε όλο το εύρος της κίνησής τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη της εκφυλιστικής αρθρίτιδας ή να μετριάσει τη μη ικανότητα κίνησης συμπιέζοντας και αποσυμπιέζοντας περιοχές του χόνδρου των αρθρώσεων που κανονικά δεν χρησιμοποιούνται. Ο χόνδρος των αρθρώσεων, ένας ελαστικός συνδετικός ιστός που συνδέει τους μυς με τα οστά, είναι σαν σφουγγάρι: δέχεται φρέσκες θρεπτικές ουσίες μόνο όταν το υγρό του πιέζεται προς τα έξω και μια νέα τροφοδοσία μπορεί να απορροφηθεί. Χωρίς σωστή συντήρηση οι παραμελημένες περιοχές του χόνδρου μπορεί τελικά να φθαρούν φέρνοντας στην επιφάνεια και εκθέτοντας τα οστά όπως τα φθαρμένα τακάκια φρένων ενός αυτοκινήτου.


5. H yoga προστατεύει τη σπονδυλική σου στήλη

Οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης _ που απορροφούν το σοκ μεταξύ των σπονδύλων και μπορεί να δημιουργήσουν κήλη και να συμπιέσουν τα νεύρα _ θέλουν συνεχή κίνηση. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Αν έχεις μια καλά ισορροπημένη πρακτική asanas με πολλές οπίσθιες κάμψεις, μπροστινές διπλώσεις και περιστροφές, θα βοηθήσεις αυτούς τους δίσκους να είναι εύκαμπτοι.


6. Η yoga βελτιώνει την υγεία των οστών

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι ασκήσεις με βάρη δυναμώνουν τα οστά και βοηθούν στην αποφυγή της οστεοπόρωσης. Πολλές θέσεις στη γιόγκα απαιτούν να σηκώσεις το ίδιο σου το βάρος. Και άλλες όπως ο κάτω σκύλος και ο πάνω σκύλος βοηθούν να δυναμώσουν τα χέρια, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε οστεοπορικά κατάγματα. Σε μια μη δημοσιευμένη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες αναφέρεται ότι η πρακτική γιόγκα αυξάνει την πυκνότητα των οστών στους σπονδύλους. Η ικανότητα μιας πρακτικής γιόγκα να ρίχνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα επίπεδα ασβεστίου στα οστά.


7. Η yoga αυξάνει τη ροή του αίματος

Η yoga κάνει το αίμα σου να κυλά, το βάζει σε κίνηση. Ειδικότερα οι ασκήσεις χαλάρωσης που μαθαίνεις στη γιόγκα μπορεί να βοηθήσουν την κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα στα χέρια και στα πόδια σου. Η γιόγκα επίσης παρέχει περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρά σου, που ως αποτέλεσμα λειτουργούν πολύ καλύτερα. Οι περιστροφές κινούν το αίμα στα εσωτερικά όργανα και επιτρέπουν στο νέο οξυγονωμένο αίμα να κυκλοφορήσει παντού μόλις τελειώσει η περιστροφή. Οι αναστροφές όπως η στήριξη στο κεφάλι, το κατακόρυφο και η στήριξη στους ώμους ενθαρρύνουν το φλεβικό αίμα από τα πόδια και τη λεκάνη να κυλήσει προς την καρδιά, όπου μπορεί να αντληθεί στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει αν έχεις πρησμένα πόδια λόγω προβλημάτων στην καρδιά και στα νεφρά. Η γιόγκα επίσης ενισχύει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης και των ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Και αραιώνει το αίμα κάνοντας τα αιμοπετάλια λιγότερο κολλώδη και μειώνοντας το επίπεδο των πρωτεϊνών που προάγουν τον θρόμβο στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς οι θρόμβοι αίματος είναι συχνά η αιτία αυτών των «δολοφόνων».


8. Η yoga κινεί τους λεμφαδένες και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Όταν συστέλλεις και διαστέλλεις τους μυς, κινείς τα όργανα του σώματός σου προς διάφορες κατευθύνσεις και μπαίνεις σε μια θέση γιόγκα και μετά βγαίνεις από αυτή τη θέση, αυξάνεις τη ροή της λέμφου (η λέμφος είναι ένα ιξώδες υγρό πλούσιο σε ανοσιακά κύτταρα και λευκά αιμοσφαίρια που συμβάλλουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων σε όλο το σώμα). Αυτό βοηθά το λεμφικό σύστημα να καταπολεμήσει τη μόλυνση, να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και να απορρίψει τα τοξικά απόβλητα της κυτταρικής λειτουργίας. Aν ο οργανισμός παραφορτωθεί με τοξίνες και λίπος, τα λεμφικά υγρά γίνονται πηχτά και δυσκίνητα. Αρα αποτοξινωνόμαστε μέσω άσκησης και γιόγκα.


9. Η yoga ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό

Όταν ο καρδιακός ρυθμός βρίσκεται συχνά σε αερόβια κλίμακα, τότε μειώνεις το ρίσκο καρδιακής προσβολής και μπορείς να ανακουφίσεις την κατάθλιψη. Αν και δεν είναι όλα στη yoga σε αερόβιο ρυθμό, αν κάνεις ζωντανά την πρακτική σου ή αν έχεις μια τακτική πρακτική αστάνγκα ή hatha flow, μπορεί να ενισχύσει τον καρδιακό σου ρυθμό σε αερόβια κλίμακα. Αλλά ακόμα και οι ασκήσεις γιόγκα που δεν αυξάνουν τον καρδιακό σου ρυθμό μπορεί να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή ρύθμιση. Ερευνες έχουν βρει ότι η πρακτική γιόγκα μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αντοχή και μπορεί να βελτιώσει τη μέγιστη απορρόφηση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης _ όλες ενδείξεις βελτιωμένης αερόβιας συνθήκης. Μια μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι άνθρωποι που διδάχθηκαν μόνο πραναγιάμα μπορούσαν να κάνουν περισσότερη άσκηση με λιγότερο οξυγόνο.


10. Η yoga ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Αν έχεις υψηλή πίεση μπορεί να ωφεληθείς από τη γιόγκα. Δύο έρευνες σε ανθρώπους με υπέρταση που δημοσιεύτηκαν στη βρετανική ιατρική εφημερίδα «The Lancet» συνέκριναν τις επιπτώσεις της σαβάσανα (βαθιά χαλάρωση στη στάση του νεκρού) σε μια αίθουσα γιόγκα και του να ξαπλώνω απλά σε έναν καναπέ. Επειτα από τρεις μήνες η σαβάσανα συνδεόταν με πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (ή «μεγάλης») κατά 25 μονάδες (ο πιο υψηλός αριθμός) και με πτώση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (ή «μικρής») κατά 15 μονάδες (ο πιο χαμηλός αριθμός, και όσο πιο ψηλή είναι η αρχική πίεση τόσο μεγαλύτερη η πτώση).


11. H yoga ρυθμίζει τα επινεφρίδιά σου

Η γιόγκα μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Αν αυτό δεν ακούγεται τόσο σημαντικό, σημείωσε αυτό: φυσιολογικά τα επινεφρίδια εκκρίνουν κορτιζόλη σε απάντηση μια οξείας κρίσης που περιοδικά τονώνει το ανοσοποιητικό. Αν τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν υψηλά ακόμα και μετά την περίοδο κρίσης, μπορούν να τεθεί σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα. Η περιοδική αύξηση της κορτιζόλης βοηθάει στη μακροπρόθεσμη μνήμη, αλλά τα χρόνια υψηλά επίπεδα υπονομεύουν τη μνήμη και μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο. Επιπροσθέτως η υπερβολική κορτιζόλη έχει συνδεθεί με οξεία κατάθλιψη, οστεοπόρωση (εξάγει ασβέστιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία από τα οστά και παρεμβαίνει στη δημιουργία νέου οστού), υψηλή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη. Στα ποντίκια τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης οδηγούν σε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «συμπεριφορά που αναζητά τρόφιμα» (το είδος που σας οδηγεί να τρώτε όταν είστε αναστατωμένοι, θυμωμένοι ή αγχωμένοι). Το σώμα λαμβάνει αυτές τις επιπλέον θερμίδες και τις κατανέμει ως λίπος στην κοιλιά συμβάλλοντας στην αύξηση του σωματικού βάρους και στον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής προσβολής.


12. Η yoga σε κάνει πιο χαρούμενο

Νιώθεις λυπημένος; Κάθησε στη στάση του λωτού. Ακόμη καλύτερα μπες σε μια οπίσθια κάμψη ή στη στάση του χορευτή. Αν και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, μια έρευνα κατέληξε στο ότι η τακτική πρακτική γιόγκα βελτιώνει την κατάθλιψη και οδηγεί σε μια σημαντική αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης και σε μείωση των επιπέδων της μονοαμινοοξειδάσης, ενός ενζύμου που διασπά τους νευροδιαβιβαστές, και της κορτιζόλης. Στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον, Ph.D., βρήκε ότι ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός έδειξε αυξημένη δραστηριότητα σε όσους έκαναν διαλογισμό, ένα εύρημα που συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα χαράς και καλύτερης ανοσολογικής λειτουργίας. Ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση της αριστερής πλευράς βρέθηκε σε αφοσιωμένους ασκουμένους με μακροχρόνια πρακτική.13. Στη yoga βρίσκεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Κινήσου περισσότερο, φάε λιγότερο, αυτό είναι το γνωμικό πολλών διαιτολόγων. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει και στα δύο. Μια τακτική πρακτική σε βάζει σε κίνηση καίγοντας θερμίδες, ενώ η πνευματική και η συναισθηματική διάσταση της πρακτικής θα σε ενθαρρύνει να δεις και να αντιμετωπίσεις προβλήματα με τη διατροφή και το βάρος σου σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Η γιόγκα μπορεί να σε εμπνεύσει να τρως πιο συνειδητά.


14. Η yoga ρίχνει το σάκχαρο

Η γιόγκα ρίχνει το σάκχαρο και την κακή χοληστερίνη και ενισχύει την καλή χοληστερίνη. Εχει βρεθεί ότι η γιόγκα ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου σε ανθρώπους με διαβήτη με διάφορους τρόπους: χαμηλώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, ενθαρρύνοντας τη μείωση του βάρους και βελτιώνοντας την ευαισθησία στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Με χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου μειώνεις το ρίσκο διαβητικών επιπλοκών όπως καρδιακή προσβολή, νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση.


15. Η yoga σε βοηθά να συγκεντρωθείς

Ένα σημαντικό στοιχείο της γιόγκα είναι να μπορείς να συγκεντρωθείς στο παρόν, στο τώρα. Ερευνες έχουν ανακαλύψει ότι η τακτική πρακτική γιόγκα βελτιώνει τον συντονισμό, τον χρόνο αντίδρασης, τη μνήμη, ακόμα και τα IQ σκορ. Οι άνθρωποι που έχουν πρακτική στον υπερβατικό διαλογισμό έχουν την ικανότητα να επιλύνουν προβλήματα, να αποκτούν και να ανακαλούν πληροφορίες καλύτερα, πιθανώς επειδή είναι λιγότερο αποσπασμένοι από τις σκέψεις τους που μπορεί να παίζουν ξανά και ξανά σαν μια ατελείωτη λούπα.


16. Η yoga χαλαρώνει όλον τον οργανισμό

H yoga σε ενθαρρύνει να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις την αναπνοή σου και να συγκεντρωθείς στο εδώ και στο τώρα, αλλάζοντας την ισορροπία από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (απάντηση fight or flight) στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το τελευταίο είναι αυτό που μας χαλαρώνει και οδηγεί σε αποκατάσταση, μειώνει τους ρυθμούς της αναπνοής και της καρδιάς και την πίεση και αυξάνει τη ροή του αίματος στα έντερα και στα αναπαραγωγικά όργανα, που περιλαμβάνει αυτό που ο Herbert Benson, M.D., αποκαλεί απόκριση χαλάρωσης.


17. Η yoga βελτιώνει την ισορροπία σου

Η τακτική άσκηση γιόγκα αυξάνει την ιδιοδεία, την ικανότητα να αισθάνεσαι τι κάνει το σώμα σου και πού βρίσκεται μέσα στον χώρο, και βελτιώνει την ισορροπία. Ανθρωποι με κακή στάση σώματος ή με δυσλειτουργικά μοτίβα κίνησης συχνά έχουν φτωχή αίσθηση ιδιοδείας που σχετίζεται με προβλήματα στα γόνατα και στη μέση. Καλύτερη ισορροπία μπορεί να σημαίνει λιγότερες πτώσεις. Για τους ηλικιωμένους αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη ανεξαρτησία και σε καθυστέρηση του χρόνου που πρέπει να εισαχθούν σε ένα νοσοκομείο ή μπορεί να μην μπουν και ποτέ. Για τους υπόλοιπους από εμάς θέσεις όπως το δέντρο μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε λιγότερο ταλαντευόμενοι μέσα και έξω από το στρωματάκι μας.


18. H yoga συντηρεί το νευρικό σου σύστημα

Μερικοί προχωρημένοι γιόγκις μπορούν να ελέγξουν το σώμα τους με απίστευτο τρόπο μέσω του νευρικού συστήματός τους. Επιστήμονες έχουν δει γιόγκις που μπορούν να προσεγγίσουν πολύ ασυνήθιστο καρδιακό ρυθμό, να δημιουργήσουν πολύ συγκεκριμένα μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων και χρησιμοποιώντας μια τεχνική διαλογισμού να ανεβάσουν τη θερμοκρασία των χεριών τους κατά 15 βαθμούς Φαρενάιτ. Αν αυτό μπορούν να το κάνουν με τη γιόγκα, μπορούμε να μάθουμε απ’ αυτό για να βελτιώσεις τη ροή αίματος προς τη λεκάνη αν θέλεις να μείνεις έγκυος ή να χαλαρώσεις στην περίπτωση που έχεις προβλήματα με τον ύπνο.