top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

5 λόγοι για να επιβραδύνεις στην πρακτική σου



Κείμενο: Jason Crandell, μετάφραση - ειρωνεία: Μηνάς Ραφαηλίδης.


Διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικές πρακτικές σε διαφορετικές μέρες με διαφορετικές διαθέσεις και κατευθύνσεις. Επιβραδύνοντας τον ρυθμό σε μια πρακτική Hatha Yoga ή Vinyasa Flow εκπαιδεύεσαι στο να εφαρμόζεις τις δράσεις σε κάθε άσανα με λεπτομέρεια, χωρίς τσαπατσουλιές, και να παρατηρείς πώς χωράει το σώμα σου κάθε μέρα σε μια άσανα και τι νιώθεις μέσα σε μια άσανα, εκπαιδεύεσαι στο να απομακρύνεις την ένταση της ημέρας, διαφορετικά αυτό που κάνεις είναι να κινείσαι στον ίδιο αγχωτικό βιαστικό ρυθμό, και να έρχεσαι σε επαφή με την αναπνοή σου σαν να επιστρέφεις σπίτι σου.


1. Χτίζεις δύναμη και έλεγχο.


Oταν χρησιμοποιείς το βάρος του σώματός σου για να γεννήσεις δύναμη, θέλεις να ελαχιστοποιήσεις την ταχύτητα και να μεγιστοποιήσεις τον έλεγχο στις μεταβάσεις σου. Το να επιβραδύνεις στις μεταβάσεις σου όσο είσαι σε μια κατάσταση ροής μέσα στην πρακτική απαιτεί από εσένα να ελέγξεις τέλεια το σώμα σου χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δύναμη που διαθέτεις. Φαντάσου να μεταβαίνεις από τον κάτω σκύλο στη σανίδα ή από τη σανίδα στην τσατουράνγκα, αντί για ένα ρομποτικό δευτερόλεπτο που το κάνεις, σε 10 δευτερόλεπτα χτίζοντας δύναμη, έλεγχο και παρατήρηση.


2. Ερχεσαι σε αντίθεση με τον συνεχή τρόπο με τον οποίο ζούμε, σκρολάροντας και παραμένοντας στα πάντα για ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού


Εχουμε κανονικοποιήσει το να κινούμαστε πολύ γρήγορα από το ένα πράγμα στο άλλο χωρίς να παρατηρούμε τίποτα, γεμίζοντας δραστηριότητες τις ημέρες μας από τον φόβο μήπως κατά λάθος μας παρατηρήσουμε και μας μιλήσουμε με αλήθεια, από τον φόβο μήπως η απόλαυση του τώρα αποκαλύψει πράγματα που δεν θέλουμε να φωτίσουμε. Επιβραδύνοντας, ακόμα και για λίγο, αρχίζουμε να αφαιρούμε από το νευρικό μας σύστημα όλη αυτή την αίσθηση του επείγοντος, όλη αυτή τη λούπα με την οποία μαστιγώνουμε καθημερινά το νευρικό μας σύστημα, συντονιζόμενοι με το δικό μας εσωτερικό ρολόι, εκτιμώντας το σώμα μας και τις ανάγκες του, την αναπνοή μας, την παρουσία μας, δαμάζοντας έστω και για λίγο (εκπαίδευση είναι κι αυτό) τη διαρκή ανάγκη μας για συνεχή και αδιάλειπτη ενεργοποίηση.


3. Χτίζεις τεχνικές δεξιότητες και ακονίζεις την ακρίβεια, τη λεπτομέρεια στην κίνηση


Επιβραδύνοντας σε μια πρακτική έχουμε τον χρόνο να παρατηρήσουμε λεπτομέρειες (και η πρακτική θέλει ακρίβεια και λεπτομέρεια) και διακυμάνσεις - αποχρώσεις που δεν είναι δυνατόν να παρατηρήσεις διατηρώντας έναν γρήγορο ρυθμό. Οταν κινούμαστε λίγο πιο αργά σε μια πρακτική, αισθανόμαστε το σώμα μας πολύ καθαρά και έχουμε τον χρόνο να μπούμε στα σχήματα με περισσότερη λεπτομέρεια και ακρίβεια. Ξεκινάει ένας πολύ σαφής διάλογος με το σώμα και τον νου και οξύνεται η αντίληψη για το τι συμβαίνει μέσα στην πρακτική κάθε λεπτό, σε κάθε αναπνοή.


4. Αισθάνεσαι πάρα πολύ ωραία.


Καθώς αφήνεις το νευρικό σου σύστημα να ηρεμήσει, αρχίζεις να χαλαρώνεις μέσα σε μια πρακτική, να μην τρέχεις πίσω από σχήματα και να μην στοιβάζεις θέσεις τη μία πάνω στην άλλη μέσα σε ένα λεπτό και καθώς αλλάζεις την αίσθηση του χρόνου καταλαβαίνεις γιατί αξίζει να κάνεις καθημερινά πρακτική yoga και ότι αυτό αφορά την ομορφιά μέσα σου και όχι το πώς φαίνεσαι εξωτερικά.


5. Ο ρυθμός αυτός θα σε οδηγήσει ήσυχα στην ακινησία και στον διαλογισμό


Δεν χρειάζεται ο καθένας από εμάς να δικαιολογήσει γιατί κινείται αργά, γρήγορα, ελεγχόμενα, αυτοσχεδιαστικά, ο καθένας επιλέγει. Eτσι κι αλλιώς το πλαίσιο μέσα σε μια πρακτική yoga είναι συγκεκριμένο. Οσο όμως κι αν η yoga είναι πολλά διαφορετικά πράγματα για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, το να κινείσαι αργά και με επίγνωση είναι ένας κοινός παρονομαστής σχεδόν σε κάθε παράδοση yoga, είναι ο λόγος για τον οποίον κάνουμε yoga. Αρα το να επιβραδύνουμε μέσα στην πρακτική μας θα μας βοηθήσει να έρθουμε κοντά σε αυτό που λέγεται yoga και όχι ενδυνάμωση, ακροβατικά, τσίρκο, ρυθμική ή λιοντάρια που περνούν μέσα από φλεγόμενα στεφάνια.



44 Προβολές

Comments


bottom of page