top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

5 απλές συμβουλές για να ξεκινήσετε yoga





Του Taylor Harkness


Σκέφτεσαι να δοκιμάσεις yoga; Θέλεις να ηρεμήσεις και να νιώσεις ζεν; Με αυτές τις συμβουλές θα μάθεις τι έχεις να περιμένεις στον κόσμο της yoga και πώς να τα καταφέρεις με επιτυχία στα πρώτα σου μαθήματα χωρίς άγχος.


1. ΨΩΝΙΖΩ, ΔΙΑΛΕΓΩ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ


Υπάρχουν πολλές πιτσαρίες στη γειτονιά σου και εσένα δεν σου αρέσει καθόλου η πίτσα από τον απέναντι δρόμο αλλά τρελαίνεσαι με την πίτσα τρία στενά παρακάτω. Ετσι ακριβώς και η yoga λέμε, διαφέρει από yoga studio σε yoga studio, από το ένα είδος yoga στο άλλο και από δάσκαλο σε δάσκαλο. Ολοι και όλα χωράνε στην τεράστια έκταση της yoga και όλοι και όλα είναι διαφορετικά, το μαγιό και το τουρμπάνι, η κίνηση και η ακινησία, ο σφιχτός γλουτός και ο ήρεμος νους. Οι μεγάλες αλυσίδες πακτώνουν το ένα μάθημα καπάκι μετά το άλλο σε βολικές ώρες, αλλά εσύ μην ψαρώνεις, μη φοβάσαι να δοκιμάσεις ένα πιο μικρό yoga studio, πιο ιδιαίτερο, πιο ζεστό, πιο φιλικό. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη yoga και οι δάσκαλοι σε κάθε είδος πολύ συχνά διδάσκουν με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Οπότε αν πας σε μια πρακτική και δεν πάθεις την πλάκα σου με όλα αυτά που θα συμβούν, δεν υπάρχει λόγος να τα παρατήσεις, συνέχισε να ψάχνεις και να δοκιμάζεις μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.


2. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΧΙΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ YOGA


Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας εκεί έξω ότι μια πρακτική yoga πρέπει να είναι σούπερ πνευματική και να αγγίξει όλα τα ανθρώπινα προβλήματα ή ότι πρέπει να φοράς συγκεκριμένες παντελόνες αρωματισμένες με αιθέριο έλαιο πατσουλί και να τραγουδάς άψογα και άκοπα στα σανσκριτικά. Φυσικά και είναι πιθανόν να βρεις πανέμορφες ολοκληρωμένες πρακτικές που προσφέρουν μια βαθιά σύνδεση με εσένα και με ό,τι αποκαλείς «προσωπική σύνδεση με το Ολον», αλλά αν εσύ απλά ψάχνεις έναν τρόπο να κινηθείς και να ξυπνήσεις το σώμα σου, έναν τρόπο αποσυμπίεσης και επαναφόρτισης, θα βρεις ένα είδος και έναν δάσκαλο να σε οδηγήσουν σε αυτό που ζητάς. Αλλά να ξέρεις ότι αν θέλεις να κάνεις την πρακτική σου έναν χώρο ιερό, πρέπει να δουλέψεις πολύ. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προγραμματίζεις πάντα το πότε θα κάνεις τις πρακτικές σου, να είσαι συνεπής, να μη βρίσκεις συνεχώς δικαιολογίες για να αποφεύγεις την πρακτική, να εμφανίζεσαι στην ώρα σου, να κλείνεις το κινητό σου, να φοράς τα κατάλληλα ρούχα, να είσαι αποφασισμένος να αφήσεις τα πάντα πίσω σου για μιάμιση ώρα, δημιουργώντας έναν χώρο και έναν χρόνο πρακτικής όπου θα θέλεις με ανυπομονησία να επιστρέφεις. Μη στριμώχνεις τα μαθήματα yoga ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα πράγματα, ερχόμενος καθυστερημένος στην πρακτική σου και φεύγοντας βιαστικά για την επόμενη συνάντηση. Τα οφέλη και τα αποτελέσματα θα τα δεις μόνο αν είσαι συνεπής, αν δεσμευτείς, αν είσαι πειθαρχημένος, αν εσύ ο ίδιος μετατρέψεις όλον αυτόν τον χρόνο πάνω στο στρωματάκι σου σε μια θετική, πολύτιμη εμπειρία που έχει να σε διδάξει πολλά. Το ξέρεις ότι πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου με πρόθεση και όχι με τσαπατσουλιές απλά για να λες ότι κάνεις yoga.


3. ΜΑΘΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ PROPS


Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις ως νέος yogi ή ως εποχικός yogi είναι να μάθεις να χρησιμοποιείς αποτελεσματικά τα βοηθήματα props στη yoga. Είναι εκεί για να σε βοηθήσουν, να σε διευκολύνουν σε όλες τις κινήσεις και τις μεταβάσεις σου, να σε κάνουν να νιώσεις σίγουρος και ασφαλής αλλά και για να σε προκαλέσουν, να σε τσιγκλίσουν. Αν είσαι νέος στην πρακτική, θα χρειαστείς σίγουρα δύο τουβλάκια και έναν ιμάντα. Τα τουβλάκια χρησιμοποιούνται στις πρακτικές yoga για να σε βοηθήσουν να φτάσεις στο πάτωμα και να σε στηρίξουν, ενώ ο ιμάντας χρησιμοποιείται για να «μακρύνει» τα χέρια σου ώστε να πιάσεις με τα χέρια σου τα πόδια σου ή να ενώσεις τα χέρια σου πίσω στην πλάτη σου. Και αν νιώθεις πολύ σφιχτός, μην εγκαταλείπεις, για αυτό ακριβώς βρίσκονται εκεί τα props, να σου διευκολύνουν τη ζωή μέσα στην πρακτική, οπότε μάθε πώς να τα χρησιμοποιείς. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς στην πρακτική σου κουβέρτες ή ένα bolster. Τα περισσότερα yoga studios πια έχουν όλα αυτά τα props, οπότε όταν ο δάσκαλος σου προτείνει να τα χρησιμοποιήσεις ή σου τα φέρνει κοντά σου, απλά ξεκίνα να τα εντάσσεις στην πρακτική σου. Δεν είναι όλα τα σώματα ίδια, δεν έρχεσαι με το ίδιο σώμα και την ίδια διάθεση κάθε μέρα στην πρακτική, δεν γεννήθηκαν όλοι με την ευκολία του σπαγκάτου και δεν πέρασαν όλοι από συλλόγους ενόργανης και σχολές χορού. Αγάπησε τα βοηθήματα για να αγαπήσεις περισσότερο την πρακτική σου και εσένα μέσα σε αυτήν.


4. ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΣΚΟYΜΕΝΟΥΣ ΣΟΥ


Ρώτα οποιονδήποτε yogi και θα σου πει ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα σε μια πρακτική yoga είναι η κοινότητα. Το να περιτριγυρίζεσαι από μια ομάδα δραστήριων, υγιών, καλοδιάθετων ανθρώπων με κατανόηση και αποδοχή μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο κίνητρο που θα σε παρασέρνει να εμφανίζεσαι πιο συχνά στις πρακτικές. Οπότε συστήσου, μίλα, κάνε φίλους, κάνε σχέδια για μετά το τέλος της πρακτικής, έξω από το yoga studio. Πολλοί yogis έχουν πολλά και διαφορετικά πράγματα με τα οποία ασχολούνται, δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, ποδηλασία, σέρφινγκ, εθελοντισμός, διάβασμα, τρέξιμο. Ετσι μαθαίνεις, έτσι εξελίσσεσαι, έτσι στήνονται μεγάλες παρέες με κοινά ενδιαφέροντα και όμορφες και γενναίες δράσεις για αλλαγές.


5. ΜΕΙΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ


Εννοείται ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μείνεις ως το τέλος της πρακτικής. Σταμάτα να το παίζεις πολυάσχολος και αναντικατάστατος. Όλα τα επόμενα θα συνεχίσουν τέλεια και χωρίς εσένα, οπότε μείνε και απόλαυσε ως το τέλος την πρακτική σου. Η τελευταία θέση σε όλα τα μαθήματα yoga είναι η savasana, όπου ξαπλώνεις ανάσκελα με τα χέρια δίπλα στον κορμό και τα μάτια κλειστά για να χαλαρώσεις, να αφεθείς. Είναι μια θέση όπου αφήνεις τα πάντα πίσω σου και απολαμβάνεις όλα τα οφέλη από ό,τι έχεις κάνει, επιτρέποντας στη ζωτική σου ενέργεια με την ακινησία σου να κατανεμηθεί σε όλα εκείνα τα σημεία του σώματος που την έχουν ανάγκη. Αφιέρωσε αυτή τη στιγμή στον εαυτό σου για να καλλιεργήσεις την αίσθηση της χαλάρωσης, της παράδοσης, να νιώσεις τη γη να σε υποστηρίζει, για να μαλακώσεις τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου προτού επιστρέψεις στη φασαρία της καθημερινής ζωής. Μετά ευχαρίστησε τον εαυτό σου για όλη αυτή την προσπάθεια που έκανες και υποκλίσου σε ό,τι όμορφο, δυνατό και φωτεινό αποκαλύπτεται μέσα από αυτές τις πρακτικές. Είναι σπουδαίο να είσαι εσύ.


Μετάφραση - απόδοση: Μηνάς Ραφαηλίδης

20 Προβολές
bottom of page