top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

Celestial Communication και βαθιά χαλάρωση




«Ο διαλογισμός Celestial Communication είναι μια νέα γλώσσα έκφρασης που ξεκινά από το σώμα και χαλαρώνει τα εγκεφαλικά κύματα». Yogi Bhajan


Απόσπασμα από το εγχειρίδιο του KRI (Kundalini Research Institute) για την ενότητα «Στρες και ζωτικότητα»


Ένα από τα πιο δυνατά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το σώμα μας και τον νου μας και για να χαλαρώσουμε το εσωτερικό άγχος που διαβρώνει την αίσθηση ότι δεν είμαστε αποτελεσματικοί στη ζωή μας και δεν έχουμε ελπίδα είναι ο διαλογισμός Celestial Communication. Το Celestial Communication είναι η αυθεντική ιερή ιστορία που αφηγούνται το σώμα, ο νους και το πνεύμα, η ιστορία της ψυχής, η ιστορία της νίκης, η ιστορία της αγάπης, μια ιερή τελετή αφήγησης. Ο Yogi Bhajan, διαπιστώνοντας τη ραγδαία αύξηση του άγχους και την αποξένωση που ήρθαν με τη νέα εποχή και ξέροντας ότι έπρεπε να παραδώσει στους ανθρώπους κάτι που να είναι προσβάσιμο από όλους, αποφάσισε να μοιραστεί αυτή την τεχνολογία του Celestial Communication _ μουσική και ένα σώμα που κινείται διαλογιστικά. «Θέλω να σας δείξω πόση πρανική ενέργεια μπορείτε να νιώσετε στο κέντρο της καρδιάς. Ξέρω ότι αυτό δουλεύει. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας και την ύπαρξή σας σαν όργανο μουσικής και να τραγουδήσετε με τη γλώσσα σας. Τότε μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αποτέλεσμα που δονείται.

Προσπαθήστε να καταλάβετε το βασικό νόημα αυτού που κάνετε με το Celestial Communication. Η λέξη είναι Kirtan. «Kir» σημαίνει «το χέρι» και «tan» σημαίνει «το σώμα». Όταν τα χέρια και το σώμα συναντιούνται, τότε δημιουργείται εσωτερική μουσική. «Αφήστε το σώμα σας να γίνει το όργανο. Και αφήστε τον pavan, την prana, να γίνει η προβολή σας, να γίνει αυτό που προβάλλετε, και τα συναισθήματά σας, να γίνει αυτό που νιώθετε. Το Celestial Communication είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για κάθε κομμάτι της ύπαρξής σας». (Yogi Bhajan, 10 Ιανουαρίου 1989) Εξηγούσε τη συμπεριφορά και την τεχνική που μεταμορφώνει την κίνηση σε επικοινωνία και την επικοινωνία σε μια ιερή τελετή Celestial Communication και ως αποτέλεσμα το άγχος σε μια ανανεωμένη ζωτικότητα.

Όταν κατακτήσεις το Celestial Communication, όλα τα συναισθήματα που προέρχονται από το άγχος και το τραύμα θα φιλτραριστούν μέσα από την ιστορία του σώματος και θα μεταμορφωθούν σε νέα, ουσιαστική γνώση και σε κατανόηση. Η δύναμη και η πιθανότητα αυτής της επεξεργασίας βρίσκεται μέσα στα κόκαλά μας _ αρχαίες φυλές που μαζεύονται και αφηγούνται ιστορίες με τη γλώσσα του σώματος, με μουσική, με ιερούς ήχους και με τελετουργικές κινήσεις. Εκφράζονται, ξυπνάνε, αφυπνίζονται, θεραπεύονται και συνδέονται με τη sangat, την κοινότητα _ μια αρχαία και δοκιμασμένη στον χρόνο συνταγή για τη βίωση της Ολότητας.

Ο Yogi Bhajan περιέγραψε τη διαδικασία ως εξής: «Μεταμορφώσαμε τα τραγούδια μας σε δύναμη της επικοινωνίας με την τεχνική του Celestial Communication, που είναι το δώρο σας σε αυτόν τον κόσμο. Χαλαρώνει τα μέρη του εγκεφάλου που βιώνουν ένταση μέσω των νευρικών συνδέσεων στις άκρες των δαχτύλων, που είναι τα κύρια ενεργητικά μέρη, και στους μεσημβρινούς. Η ένταση στα νευρικά μοτίβα ανακουφίζεται. Είναι φανταστική ανακούφιση. Η φυσική χαλάρωση δεν είναι τόσο σημαντική όσο η συστηματική χαλάρωση των νεύρων. Για αυτόν τον λόγο το Celestial Communication κάνει θαύματα για όλον τον κόσμο, από όλες τις θρησκείες και όλα τα μέρη. Είναι μια μεθοδολογία που προσφέρει τεράστια ανακούφιση στην εσωτερική σας ύπαρξη. (Yogi Bhajan, 7 Οκτωβρίου 1985) «Το Celestial Communication είναι η καλύτερη θαυματουργή τροφή για τη θεραπεία του σώματος, για το πνεύμα, για τη δημιουργικότητα, για την ανύψωση της ψυχής. Είναι ένας πολύ απλός, πολύ αυθεντικός, πολύ παλιός και την ίδια στιγμή απόλυτα πολύ μοντέρνος τρόπος να κάνει τον πιο νωθρό, τον πιο νευρικό και τον πιο βαρετό άνθρωπο πολύ δημιουργικό, πολύ παραγωγικό και πολύ έξυπνο. Αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και αυτό επηρεάζει εξίσου το φυσικό σώμα. Το φυσικό σώμα πρέπει να δημιουργήσει μια αρμονία με την ουσία της μουσικής και με ένα σύνολο νευρώνων χωρίς να χάσει χρόνο. Επομένως, δημιουργεί το πνευματικό ισοδύναμο της διαχρονίας και το φέρνει σε πλήρη λειτουργία. Με αυτόν τον τρόπο ξυπνάει η αυτόματη διαίσθησή σας. Είναι ένα πολύ αυτόματο σύστημα». (Yogi Bhajan, 9 Ιουνίου 1987) Ετσι αν συνδυάσουμε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί _ κίνηση, μουσική, mudra _ , τότε μπορούμε να δώσουμε εντολή στον εγκέφαλο να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο λειτουργίας του, όπου η φυσική αίσθηση της κίνησης, η σύνδεση με την πρόθεση και τη δράση, η ροή των σκέψεων και η διαλογιστική προσοχή του νου ενώνονται όλα μαζί. Τα επαναλαμβανόμενα συναισθήματα και οι εκλάμψεις της μνήμης κλέβουν την πνευματική και τη συναισθηματική μας ενέργεια, την πράνα μας, από την παρούσα πραγματικότητα, από το τώρα. Σε αυτή την πρακτική, καθώς δίνεις το μυαλό σου και το σώμα σου συνειδητά στη μουσική στο τώρα, η μουσική σού δίνει πίσω τον Εαυτό σου, τον απλό, χαρούμενο και δημιουργικό εαυτό σου.

Πώς να δημιουργήσεις το δικό σου Celestial Communication

Οι περισσότερες kriyas είναι δομημένες έτσι ώστε να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το Celestial Communication έχει επίσης μια δομή αλλά αυτή προκύπτει από την ευαισθησία και τη δημιουργικότητά σας. Η δομή βρίσκεται στην ευθυγράμμιση του σώματος με τον νου και τα συναισθήματα, στον συγχρονισμό του χρόνου και στην εμπειρία του χώρου με τη μουσική ή το μάντρα. Το Celestial Communication είναι μια διαλογιστική εμπειρία ανεξάρτητα από τη μουσική που χρησιμοποιείται, ο Yogi Bhajan όμως προτιμούσε να χρησιμοποιεί το Shabad Guru και μάντρας. Το Celestial Communication είναι κίνηση μόνο με το πάνω μέρος του σώματος που επηρεάζει την καρδιά, τα ανώτερα τσάκρας και την αύρα. Συνδυάζει το κέντρο της καρδιάς, τα συναισθήματα που ξεχειλίζουν και μια μεγάλη ποικιλία δομημένων κινήσεων που συνδέονται για να μεταμορφώσουν την εμπειρία του Εαυτού σας και του κόσμου. Αλλά ο στόχος είναι να ενσωματώσετε και να απελευθερώσετε τον αυθεντικό σας Εαυτό _ για να είστε αληθινός σε όλα τα συναισθήματα (ευτυχισμένος, λυπημένος, γεμάτος έκπληξη, εύθυμος ή σπαρακτικός) σε ολόκληρη την ύπαρξή σας. Ο Yogi Bhajan αποκαλούσε αυτή τη σχέση πρόθεσης, κινήτρου, συναισθήματος και κίνησης «γλώσσα που ξεκινά από το σώμα, με κίνητρο το σώμα». Δεν παρασύρεσαι απλά σε ένα συναίσθημα, γίνεσαι αυτό το συναίσθημα, το προβάλλεις και το αφήνεις να δώσει σχήμα στη ροή σου. «Αυτή είναι η πρώτη γλώσσα που πρέπει να μάθει ο άνθρωπος. Αν δεν μπορείτε να εκφράσετε φυσικά αυτό που θέλετε να πείτε, τότε δεν μπορείτε να κάνετε μια χαραγματιά στην ψυχή του άλλου. Το καταλαβαίνετε αυτό; Είναι μια γλώσσα του σώματος. Αυτό είναι ένα σύστημα στο οποίο το σώμα, ο εαυτός, η λέξη, ο ρυθμός, οι διακυμάνσεις του ήχου, οι συνδυασμοί της κίνησης και οι αρμονίες δημιουργούνται για να ξεκουράσουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο από την κόπωση. Είναι μια εγκεφαλική άσκηση». (Yogi Bhajan, 9 Ιουνίου 1987)


Μετάφραση – απόδοση: Μηνάς Ραφαηλίδης / Sankalpa Yoga Center

22 Προβολές
bottom of page