top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

Γνωρίζετε πότε να τρώτε πριν αλλά και μετά από μια πρακτική γιόγκα;

Έγινε ενημέρωση: 25 Μαΐ 2021



Η σωστή κατανάλωση φαγητού πριν αλλά και μετά από μια πρακτική γιόγκα θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπειρία σας. Τα είδη των τροφίμων που τρώτε και το πότε τα τρώτε είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες κατά το σχεδιασμό μιας υγιεινής διατροφής και ενός σχεδίου άσκησης. Πολλοί ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να τρώτε πριν ασκηθείτε, ενώ άλλοι το ενθαρρύνουν. Όπως πολλές άλλες πτυχές της γιόγκα, υπάρχει πάντα μια ισορροπία που μπορείτε να υιοθετήσετε για να διαμορφώσετε πιο υγιεινό τρόπο ζωής.


Πότε να τρώτε πριν αλλά και μετά τη γιόγκα

Το πότε θα φάτε πριν από μια πρακτική γιόγκα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον σωματότυπο, τις ικανότητες και τους στόχους σας. Εάν κάνετε πρακτική γιόγκα για απώλεια βάρους, είναι πιθανό να κάψετε περισσότερο λίπος αν υπάρχει λιγότερη τροφή στο σύστημά σας. Αυτό αναγκάζει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει την αποθηκευμένη ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης επιταχύνοντας τη διαδικασία απώλειας βάρους. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 12 άντρες έδειξε ότι όσοι ασκούνται πριν από το πρωινό γεύμα καίνε κατά 20% περισσότερο σωματικό λίπος από αυτούς που ασκούνται μετά το πρωινό. Ωστόσο, είναι αρκετά συνηθισμένο για τους ανθρώπους που ασκούνται χωρίς να έχουν καταναλώσει γεύμα να νιώθουν υπερβολικά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης και ως εκ τούτου να έχουν χαμηλότερη απόδοση. Αν αυτό συμβαίνει και σε εσάς, το να έχετε βάλει κάτι στο σύστημά σας είναι ίσως καλύτερο. Δεν υπάρχει νόημα να ασκηθείτε με άδειο στομάχι αν δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε την ενέργειά σας για άσκηση!


Το πρόβλημα με την κατανάλωση φαγητού αμέσως πριν από οποιαδήποτε άσκηση σχετίζεται με την πέψη. Το στομάχι σας εισέρχεται στη διαδικασία πέψης μετά τη λήψη τροφής και αυτό απαιτεί σημαντική ροή αίματος – το ίδιο και οι μύες που εργάζονται! Μόλις ξεκινήσετε την άσκηση η ροή αίματος ανακατευθύνεται στους μυς εμποδίζοντας τη διαδικασία της πέψης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή ενόχληση, ειδικά με τη μορφή κοιλιακής κράμπας. Οι σοβαρές κράμπες μπορεί να είναι επικίνδυνες. Εάν δοκιμάζετε για παράδειγμα μια πιο προχωρημένη θέση και ξαφνικά πάθετε κράμπα, αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε τραυματισμό.


Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η άσκηση απαιτεί ενέργεια και παίρνουμε την ενέργειά μας από τα τρόφιμα. Εάν νιώθετε πεινασμένοι και έχετε προγραμματίσει μια πρακτική γιόγκα, μπορείτε να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο και την κατάλληλη ποσότητα φαγητού που πρέπει να τρώτε με βάση το χρόνο που έχετε πριν από την πρακτική σας.


Εάν έχετε μία ώρα πριν από την πρακτική και χρειάζεστε ένα σνακ, καταναλώστε κάτι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά εύπεπτο, όπως μπανάνες, αμύγδαλα ή αβοκάντο. Εάν χρειάζεστε ένα πιο πλούσιο γεύμα που περιλαμβάνει λαχανικά, σπόρους ή κάτι αμυλούχο, προσπαθήστε να το καταναλώσετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την πρακτική σας. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε βαρείς και επομένως να αναγκαστείτε να περιορίσετε την πρακτική σας. Για τα πιο βαριά γεύματα που συμπεριλαμβάνουν κρέας προσπαθήστε να αφήσετε 3-4 ώρες μεταξύ του φαγητού και της πρακτικής σας. Λάβετε υπόψη ότι οι χρόνοι είναι μεγάλες κατευθυντήριες γραμμές αλλά είναι πολύ σχετικές _ όχι μόνο εξαρτώνται από τον φυσικό σας μεταβολισμό αλλά εξαρτώνται επίσης από τη δραστηριότητά σας. Αν φάγατε ένα μεγάλο γεύμα πριν από 3 ώρες, έπειτα παρακολουθήσατε τηλεόραση και πήρατε έναν υπνάκο, το σώμα σας πιθανότατα δεν θα είναι τόσο έτοιμο να ασκηθεί όσο θα ήταν εάν τρώγατε, έπειτα πηγαίνατε το σκυλί μια βόλτα και μετά κάνατε κάποιες δουλειές στο σπίτι. Τέλος, προσπαθήστε να μην τρώτε τίποτα βαρύ μία ώρα μετά την πρακτική σας. Μπορεί αρχικά να θέλετε να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες χρόνου, αλλά σίγουρα μπορείτε να τους προσαρμόσετε με βάση τις προσωπικές σας δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής. Απλά θυμηθείτε αυτό τον τυπικό κανόνα: όσο πλησιάζει χρονικά η πρακτική τόσο λιγότερο πρέπει να τρώτε!

820 Προβολές
bottom of page