top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

Η yoga ως όχημα για τη μεταμόρφωση του τρόπου ζωής μας





Η Judith Lasater, μελετήτρια του κλάδου Ψυχολογίας Ανατολής - Δύσης, συγγραφέας, θεραπεύτρια και διάσημη δασκάλα yoga, έχει βοηθήσει κυριολεκτικά χιλιάδες μαθητές από το 1971 να αλλάξουν τη δική τους κατάσταση υγείας αξιοποιώντας διάφορες τεχνικές και διάφορα μέσα. Ανατρέποντας τη σύγχρονη τάση της βουτηγμένης σε πολλές ακολουθίες θέσεων yoga που ψάχνει τη δύναμη, την ευλυγισία, την ταχύτητα και τις απαιτητικές δύσκολες φαντεζί θέσεις, η Judith Lasater προτιμά πρακτικές που βουλιάζουν στη σιωπή, στην ηρεμία, στην ακινησία, στη βραδύτητα και στην παρατήρηση με στόχο να αποκαταστήσει την υγεία από μέσα προς τα έξω. Υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια της εσωτερικής σοφίας, η αλλαγή της αίσθησης του χρόνου και του χώρου με σκοπό να παραδοθείς σε μια ιερή ακινησία είναι απόλυτη αναγκαιότητα.


Η Judith Lasater σημειώνει ότι το πώς εμφανιζόμαστε στις πρακτικές μας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές αυτοφροντίδας, πώς θα φροντίσουμε με τον καλύτερο τρόπο κάθε μέρα εμάς τους ίδιους.

«Μία από τις ερωτήσεις που κάνω στη Restorative Yoga είναι το πού επιτρέπω να στείλω την προσοχή μου; στο κινητό μου; στον υπολογιστή μου; στο παιδί μου; Γιατί αν είμαι πάνω στο στρωματάκι μου αλλά δεν βρίσκομαι πραγματικά εκεί, είναι απλά μια άσκηση. Αν όμως πάρω μια αναπνοή γεμάτη ευγνωμοσύνη, αυτό τότε τα αλλάζει όλα» εξηγεί.


Πιστεύει ότι η πρακτική της yoga σε οποιαδήποτε μορφή είναι μια εξερεύνηση για το πώς να είσαι πραγματικά παρών παρά τις χιλιάδες προκλήσεις που προσφέρει η ζωή. Σε αντίθεση με τις ασκήσεις διάτασης ή τον συνδυασμό κινήσεων, περιγράφει την κίνηση στη yoga ως ιερή, ως μια ολιστική σύνδεση του φυσικού, του συναισθηματικού, του διανοητικού και του πνευματικού εαυτού μας. Το να υφάνεις όλα αυτά τα μέρη δημιουργώντας ένα αρμονικό ιερό υφαντό, αυτό σημαίνει το να είσαι άνθρωπος.


«Η πρακτική της yoga μάς προσκαλεί να εμφανιστούμε στα στρωματάκια μας πλήρως παρόντες και ανοιχτοί για να λάβουμε αυτή τη γνώση» δηλώνει. «Προσεγγίζοντας την πρακτική με ανοιχτή καρδιά, όλο αυτό που είμαστε είναι αυτό που θα φέρουμε και πάνω στο mat. Όσο περισσότερο το γνωρίζουμε αυτό και όσο λιγότερο φοβόμαστε τόσο πιο ολοκληρωμένοι έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε».


Η Judith Lasater λέει ότι μπορούμε να αντλήσουμε οφέλη από οποιαδήποτε μορφή yoga, ακόμη και από την πιο απλή πρακτική asana, αν ρωτήσουμε τον εαυτό μας όχι μόνο τι μπορούμε να πάρουμε από την πρακτική μας στη yoga αλλά και να εξερευνήσουμε τι θα φέρουμε με τη σειρά μας σε αυτήν _ ποια πρόθεση, ποια συμπεριφορά, ποια ελπίδα και αγάπη, ποια κατανόηση και αποδοχή, ποια φροντίδα και ποια αγκαλιά. Το πώς προσεγγίζουμε την πρακτική μας καθρεφτίζει τη στάση μας και στη ζωή μας έξω από το mat.


«Ερχόμαστε στο στρωματάκι μας με επιθετικότητα ή με αγανάκτηση; Χρησιμοποιούμε την πρακτική μας ως μέσο διαφυγής για να αποσπάσουμε την προσοχή μας από αυτό που συμβαίνει στη ζωή μας και το αποκαλούμε πειθαρχία; Η πρακτική είναι ουδέτερη. Οι θέσεις είναι ουδέτερες, αλλά αυτό που κάνουν είναι να μας δείχνουν ποιοι είμαστε» εξηγεί η Judith Lasater. «Πάντα ένιωθα ότι δεν υπάρχει πραγματικά καμία διαφορά μεταξύ του τρόπου που κάνω Trikonasana και του τρόπου που εκπνέω ή του τρόπου που ζω ή του πώς θέλω να συμφιλιωθώ με τον εαυτό μου μέσα από την παρατήρηση και να αφήσω πίσω σιγά σιγά όλες τις προσκολλήσεις μου» συνεχίζει.


Όποια πιθανότητα κι αν ψάχνουμε, μπορούμε να τη βρούμε γιατί όλα είναι εκεί μπροστά μας. «Αν θέλεις απλώς να γίνεις δυνατός και ευλύγιστος, αυτό είναι εκεί. Αν θέλεις να καλλιεργήσεις μια βαθύτερη πρακτική, αυτή είναι εκεί. Η μεταβλητή δεν είναι η πρακτική ή η θέση, η αναπνοή, η τεχνική διαλογισμού ή το στρωματάκι. Η μεταβλητή είμαστε εσείς και εγώ όταν φιλτράρουμε την πρακτική μας μέσα από τα δικά μας συστήματα _ μνήμες, γενετική, γλώσσες. Τότε είναι που μεταμορφώνεται και τότε είναι που ριζώνει μέσα μας».


Η πορεία της Judith Lasater προς τη Restorative Yoga πηγάζει από μια προσωπική εμπειρία στη ζωή της: τον θάνατο του δίδυμου αδελφού της το 1992. Βρήκε τον εαυτό της να αναζητά παρηγοριά στη σιωπή, στην ακινησία ή στην αργή κίνηση. Μέσα από αυτή την εμπειρία προέκυψε το πρώτο της βιβλίο για τη Restorative Yoga, το «Restore and Renew». Το ένατο και πιο πρόσφατο βιβλίο της «Restore and Rebalance, Yoga for Deep Relaxation» διερευνά επίσης τις δυνατότητες ανάκτησης της υγείας μέσω της διαλογιστικής κίνησης.


Η Judith Lasater λέει ότι η Restorative Yoga προσφέρει έναν τρόπο απελευθέρωσης του παρελθόντος. Αφιερώνοντας 20 λεπτά την ημέρα για να αφαιρέσουμε την ένταση από τους μυς και τους μαλακούς ιστούς, δημιουργούμε τον χώρο για να βυθιστούμε βαθιά στο παρόν, σε μια υπέροχη, ήσυχη στιγμή, χωρίς φιλοδοξίες, χωρίς επίκριση και προσδοκίες από εμάς εκτός από την παρουσία μας. «Όλα αυτά που είμαστε είναι όλα αυτά που φέρνουμε μαζί μας στο mat» λέει. «Όσο περισσότερο το αποδεχόμαστε τόσο πιο ολοκληρωμένα μπορούμε να μας μάθουμε, να μας διαβάσουμε και να μας αγαπήσουμε».


Μετάφραση: Μηνάς Ραφαηλίδης / Sankalpa Yoga Center






145 Προβολές
bottom of page