top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

Πώς θα είναι η γιόγκα στη μετά τον ιό εποχή

Έγινε ενημέρωση: 25 Μαΐ 2021


Κείμενο του Jivana Heyman για τη γιόγκα στη μετά COVID εποχή

Μετάφραση - απόδοση: Ραφαηλίδης Μηνάς /

Sankalpa Yoga Center


Mια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών πέντε διαφορετικά ζώα εξελίχθηκαν το καθένα χωριστά σε καβούρια. Ναι, σωστά διαβάσατε, πέντε διαφορετικά είδη ζώων μέσα από τη δική τους διαδικασία εξέλιξης κατέληξαν σαν καβούρια. Αυτή η έρευνα με έκανε να προβληματιστώ σχετικά με την ανθρώπινη κατάσταση και την τάση μας να επαναφέρουμε διαρκώς άλυτα ζητήματα στην προσωπική μας ζωή _ δεν καταλήγουμε να παντρευτούμε τελικά κάποιον σαν έναν από τους δύο γονείς μας ή να γίνουμε κυριολεκτικά σαν τους γονείς μας καθώς μεγαλώνουμε; Μου θυμίζει επίσης την τάση των πολιτισμών να επαναλαμβάνουν την Iστορία. Οποιοσδήποτε μαθητής της Ιστορίας δεν μπορεί παρά να δει τους παραλληλισμούς μεταξύ της πρόσφατης κυβέρνησης των ΗΠΑ και της ναζιστικής κυβέρνησης πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Φαίνεται ότι μια αναπόφευκτη πτυχή της ανθρώπινης φύσης είναι ότι είμαστε προορισμένοι να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αναρωτιέμαι αν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στον κόσμο της γιόγκα. Ελπίζω πως όχι. Η ιστορία της γιόγκα στη Δύση προσφέρει πάρα πολλά παραδείγματα αυτοκρατοριών γιόγκα που βασίζονται επάνω στη χειραγώγηση και στην κακοποίηση. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα έρχονται από την Bikram, την Ashtanga, τη Sivananda Vedanta και την Kundalini, συστήματα γιόγκα για τα οποία τα τελευταία χρόνια ήρθαν στο φως σκάνδαλα κατάχρησης και εκμετάλλευσης. Σκοπεύουμε να επαναλάβουμε αυτήν την ιστορία ή μπορούμε να βρούμε έναν άλλον τρόπο να προχωρήσουμε προς τα εμπρός στη μετά COVID εποχή, κατά την οποία θα εμπλακούμε με την πρακτική μας αρκετά αποτελεσματικά ώστε να δούμε πέρα από τις διακυμάνσεις του νου;


Το 2020 η μεγαλύτερη αλυσίδα γιόγκα στον κόσμο, η YogaWorks, κήρυξε πτώχευση. «Η πανδημία COVID-19 δημιούργησε πρωτοφανείς προκλήσεις για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις μας, ανάμεσα στις οποίες το υποχρεωτικό κλείσιμο πάρα πολλών στούντιο γιόγκα και ο περιορισμός των ασκουμένων που επιβάλλεται λόγω της απαιτούμενης απόστασης μεταξύ τους όταν επετράπη να ανοίξουν ξανά τα στούντιο» δήλωσε ο Brian Cooper, διευθύνων σύμβουλος της YogaWorks.


Ειλικρινά αυτή είναι η ελάχιστη ζημιά που συνέβη λόγω της πανδημίας. Τι γίνεται με το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα ανεξάρτητα στούντιο γιόγκα είναι μονίμως κλειστά και οι περισσότεροι δάσκαλοι γιόγκα δεν έχουν δουλειά;


Το ερώτημα είναι: Μπορεί η κατάρρευση του σύγχρονου στούντιο γιόγκα να μας προσφέρει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε κάτι νέο στη θέση του ή είμαστε προορισμένοι να αναδημιουργήσουμε και να αναπαράγουμε τα ίδια θέματα που μάστιζαν τον χώρο πριν από την πανδημία; Στα ζητήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η έλλειψη προσβασιμότητας, ο ρατσισμός, η κατάχρηση και η υποκριτική οικειοποίηση και εκμετάλλευση χωρίς κανέναν σεβασμό στοιχείων του πολιτισμού της χώρας γέννησης της γιόγκα. Όλα αυτά τα ζητήματα προέρχονται από ένα σύστημα που βασίζεται στην απληστία και στην κερδοσκοπία παρά από ένα σύστημα που βασίζεται στις θεμελιώδεις διδασκαλίες της γιόγκα.


Με άλλα λόγια, η βιομηχανία γιόγκα έγινε ένα σκληρό κέλυφος σερβίροντας μια σειρά πρακτικών μακριά από τα φιλοσοφικά και ηθικά θεμέλια της ίδιας της ουσίας που υποτίθεται ότι πωλούσε. Η βιομηχανία γιόγκα έγινε καβούρι _ εξελίχθηκε στο ίδιο σχήμα που πολύ συχνά δημιουργούν η απληστία και ο εγωισμός μας: ένα σύστημα που βασίζεται στους ισολογισμούς του κέρδους.


Το θέμα είναι ότι οι διδασκαλίες της γιόγκα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του καπιταλισμού. Κυριολεκτικά δεν μπορείς να πουλήσεις τη γιόγκα. Μπορείς να πουλήσεις όλον τον φανταχτερό εξοπλισμό της, μπορείς να πουλήσεις έναν τύπο σώματος που πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με τη γιόγκα, αλλά δεν μπορείς να πουλήσεις τη γιόγκα. Μπορείς να πουλήσεις μιάμιση ώρα σε ένα στούντιο ή σε ένα σπίτι με έναν δάσκαλο, βιβλία και διαδικτυακά μαθήματα αλλά όχι τη γιόγκα.


Πώς λοιπόν μπορούμε να αρχίσουμε να χτίζουμε πιο γερά θεμέλια; Πώς δημιουργούμε μια κοινότητα γιόγκα και όχι μια βιομηχανία γιόγκα με βάση το κέρδος; Για να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον δεν μπορούμε. Απλώς θα φτιάξουμε ένα άλλο, ένα νέο καβούρι. Αλλά μπορεί να εμφανιστεί μια ομάδα ανάμεσα σε όλους εμάς που θα θέλει να έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε κάτι άλλο _ ίσως μια μέδουσα ή ένα χταπόδι; Φαντάζομαι ότι η εμπορική γιόγκα θα επιστρέψει με θόρυβο κάποια στιγμή. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την εξέλιξη, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας να συνεισφέρουμε σε αυτήν.


Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό είδος κοινότητας γιόγκα βασισμένο στη θεμελιώδη ηθική της γιόγκα: ahimsa και satya, μη βία (συμπόνια) και αλήθεια (ειλικρίνεια). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τη ζημιά που έχει γίνει στο όνομα της γιόγκα και να δεσμευτούμε ότι θα αλλάξουμε κάτι. Δεν πρόκειται για ντροπή αλλά για διάκριση (viveka).


Δεν προτείνω να δημιουργήσουμε έναν νέο οργανισμό, νέα πρότυπα εκπαίδευσης μέσα στα χιλιάδες εκπαιδευτικά δασκάλων γιόγκα ή ένα νέο στυλ γιόγκα. Αντ' αυτού, απλά ρωτάω πώς μπορούμε να αφοσιωθούμε στην αλήθεια της γιόγκα μέσα στη ζωή μας; (Και πρώτα απ' όλα θέτω στον εαυτό μου αυτές τις ερωτήσεις.) Υπάρχει τρόπος να αφιερωθούμε στην αλήθεια της γιόγκα παρά στο ψέμα του επιθετικού μάρκετινγκ της γιόγκα; Αν ναι, όλο αυτό θα ξεκινήσει με τη μελέτη και την έρευνα του εαυτού, θέτοντας δηλαδή στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως:


_ Τι σημαίνει η γιόγκα για μένα;

_ Η πρακτική μου και η διδασκαλία μου αντικατοπτρίζουν αυτήν την αλήθεια;

_ Έχω ενσωματώσει την ahimsa (μη βία) και τη satya (αλήθεια) στην πρακτική μου;

_ Είναι η πρακτική μου και η διδασκαλία μου προσβάσιμες, ενεργά αντιρατσιστικές και χρησιμοποιούν με σεβασμό στοιχεία μιας διαφορετικής πολιτισμικής πολυμορφίας χωρίς να τα εκμεταλλεύονται για προσωπικό όφελος;

_ Είμαι αφοσιωμένος στον δρόμο προς τη δική μου ελευθερία και στην πνευματική ενδυνάμωση των μαθητών μου;

_ Ποια είναι η σχέση μεταξύ της προσωπικής μου απελευθέρωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης;


Ένα από τα πιο καταπληκτικά πράγματα στη γιόγκα είναι ότι είναι ταυτόχρονα προσωπική και για όλους. Η δουλειά που κάνω με τον εαυτό μου συμβάλλει στην κοινωνία επειδή δημιουργώ λιγότερη ζημιά στον κόσμο. Η πρακτική μου μού επιτρέπει επίσης να υπηρετώ πραγματικά τους άλλους αποκαλύπτοντάς μου πώς να νιώθω εγώ μέσα από εμένα καλά αντί να ψάχνω συνεχώς προς τα έξω, από τους άλλους να με επικυρώσουν ή να με υποστηρίξουν. Ο τρόπος που διδάσκω έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κόσμο. Τα λόγια μου και τα μηνύματα που μοιράζομαι μπορούν να οδηγήσουν σε εξάρτηση και ανασφάλεια ή μπορώ να δείξω σε άλλους ανθρώπους τον τρόπο της ανεξαρτησίας, της ενδυνάμωσης και της ελευθερίας.


Όλοι οι ασκούμενοι γιόγκα πρέπει να εξετάσουν τον τρόπο που ασκούνται και διδάσκουν και τον αντίκτυπο που έχουν στον κόσμο γύρω τους. Αυτή η προσωπική εξερεύνηση μας επιτρέπει να ενώσουμε τις καρδιές μας και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα γιόγκα βασισμένη στη γιόγκα με τα ηθικά της θεμέλια. Διαφορετικά, καταλήγουμε να εξελισσόμαστε σε καβούρια.


122 Προβολές
bottom of page