top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

Σταθερή, συνεπής πρακτική yoga





Υστερα από δύο χρόνια πανδημίας τα σώματά μας έχουν αλλάξει πολύ και είναι μεγάλη η πρόκληση μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες και τις αλλαγές και τις αναθεωρήσεις να κρατήσουμε το σώμα μας υγιές και λειτουργικό, δυνατό, δραστήριο. Η δουλειά από το σπίτι και οι πάρα πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή έχουν επηρεάσει αρνητικά τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματός μας, την όρασή μας, τη διάθεσή μας, το τι τρώμε, το πώς χωνεύουμε, το πώς επικοινωνούμε και πολλά άλλα. Το συσσωρευμένο άγχος μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια πανδημίας έχει αποσυντονίσει το νευρικό μας σύστημα και η αυξημένη χρήση του Internet σε συνδυασμό με τη μείωση της κοινωνικοποίησής μας έχει επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που αντιδράμε. Η ανάγκη να συνεχίσουμε ή να επιστρέψουμε σε μια σταθερή συνεπή πρακτική είναι πιο μεγάλη από ποτέ. H ανάγκη για φροντίδα, για επανεκπαίδευση του σώματος και του νου είναι επιτακτική. Αλλά με ποιον τρόπο; Και κάτω από ποιες συνθήκες / απαιτήσεις /προσδοκίες;


H πρακτική μου στη yoga μετράει ήδη 25 χρόνια, αλλά σας υπόσχομαι ότι η συνέπεια, η ένταση και το πάθος μου έχουν αυξηθεί και εξασθενίσει κατά τη διάρκεια αυτού του τετάρτου του αιώνα. Μερικά χρόνια χαρακτηρίστηκαν από την ανάπτυξη, την εξέλιξη στην πρακτική μου, απέκτησα νέες δεξιότητες και βάθος. Κάποια άλλα χρόνια _ αρκετά, αν θέλω να είμαι ειλικρινής _ έχουν αφιερωθεί αποκλειστικά στη διατήρηση της ευημερίας μου. Κάθε χρόνο όμως η πρακτική μου ήταν η άγκυρά μου, μου προσέφερε καθοδήγηση και με βοηθούσε να κατανοήσω τον εαυτό μου και τον κόσμο γύρω μου.


Ζούμε σε έναν κόσμο όπου το μάρκετινγκ _ ειδικά στον χώρο ευεξίας _ υπόσχεται τα πάντα και προσφέρει το τίποτα. Η μέθοδος «εξαπάτησης» είναι κλασική: «Πέντε μέρες για να μεταμορφώσεις ριζικά τη ζωή σου» και «Η απόλυτη μεταμόρφωσή σου σε 8 δευτερόλεπτα ή λιγότερο!». Οταν όμως μιλάμε για την πρακτική της yoga, αναφερόμαστε σε μια μακροχρόνια και σε βάθος ενασχόληση με το σώμα και τον νου και τα οφέλη της κάθε πρακτικής αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Αν δεν γνωρίζετε ότι η πρακτική της yoga είναι η πιο μακροχρόνια σχέση σας, ο μόνιμος σύντροφός σας, τότε είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσετε προτού έρθουν στην επιφάνεια τα οφέλη της. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι τελικά δεν μεταμορφωθήκατε ριζικά και δεν φτάσατε στην τέλεια εκδοχή σας σε 8 δευτερόλεπτα ή λιγότερο, μπορεί να σκεφτείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς _ ή ότι κάτι δεν πάει καλά με τη yoga.


Λοιπόν, αυτό που έχω να σας πω είναι το εξής: Είστε ένας άνθρωπος της πραγματικής ζωής, ένα κανονικό όμορφο ανθρώπινο πλάσμα που ζει και αναπνέει, που σημαίνει ότι είστε δυναμικοί και (μάλλον) περίπλοκοι. Και ο κόσμος γύρω σας είναι επίσης δυναμικός και (σίγουρα) περίπλοκος. Και αν μπορώ να σας υποσχεθώ ένα πράγμα, αυτό είναι το εξής: η πρακτική σας στη yoga δεν είναι μια γρήγορη λύση για όλα τα θέματά σας μέσα σε λίγες μέρες, αλλά είναι και θα είναι πάντα εκεί για εσάς. Και, ακόμη περισσότερο, υπάρχει πάντα ένας τρόπος για να εξασκηθείτε που ταιριάζει στις τρέχουσες ανάγκες σας. Διατήρησα την πρακτική μου επειδή ανταποκρίθηκα στις ανάγκες μου. Αν θέλω να πιέσω τον εαυτό μου και να προχωρήσω παρακάτω, μπορώ να βουτήξω σε μια απαιτητική πρακτική. Αν χρειαστεί να αποσυρθώ και να χαλαρώσω, μπορώ να κάνω μια πιο ήπια, ήρεμη, αργή πρακτική. Αν για κάποιο διάστημα για τους δικούς μου λόγους απείχα από τις πρακτικές, ξέρω ότι μπορώ να βρω μια κατάλληλη πρακτική που θα με βοηθήσει να επιστρέψω στο στρωματάκι μου και στο σώμα μου.


Αν λοιπόν δείτε με αυτή την οπτική τη yoga, ότι είναι μια μακροπρόθεσμη ενασχόληση, και αν κάθε φορά μπορείτε να αλλάζετε την προσέγγισή σας για να ανταποκριθείτε στη στιγμή, αυτή η πρακτική θα είναι πάντα εκεί για να σας υποστηρίζει. Δεν μπορείτε να ζητάτε πάντα από το σώμα μας να κάνει τα ίδια πράγματα, με την ίδια ένταση, και αν δεν τα κάνει να χαλάει η διάθεσή σας. Προσαρμόστε την πρακτική σας στη στιγμή, στη μέρα, στις ανάγκες σας, στο τώρα και συνεχίστε να βουτάτε στον θησαυρό του εαυτού σας όσο πιο συχνά μπορείτε.


Πηγή: δύο κείμενα του Jason Crandell και της Amy Ippoliti.

Μετάφραση: Μηνάς Ραφαηλίδης / Sankalpa Yoga Center


103 Προβολές
bottom of page