top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

H Yoga αφορά τη ζωή, όχι την απόδραση από αυτήν




«Το θέμα δεν είναι τι κάνεις κάθε μέρα, το θέμα είναι η μακροχρόνια δέσμευση, κυρίως και πρωτίστως προς τον εαυτό σου.


Δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα στον εαυτό σου ή σε κάποιον άλλον. Εκτός από σένα, κανένας δεν δίνει δεκάρα αν εσύ κάνεις ή όχι Kapotasana ή αν βάζεις τα πόδια σου πίσω από το κεφάλι σου. Αυτό δεν θα λύσει τα προβλήματά σου με τους γονείς σου, με τον σύντροφό σου, με τους συναδέλφους σου.


Η πρακτική γίνεται για να υπηρετήσει τη ζωή και όχι το αντίστροφο. Αν η πρακτική σε αφήνει νευριασμένο, κουρασμένο, χολωμένο, άλλαξε κάτι αφού δεν χρειάζεται και δεν είναι αυτός ο σκοπός της πρακτικής.


Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να πληγώνεσαι. Αν πληγώνεσαι τώρα, θα πληγώνεσαι και θα πονάει πιο πολύ αργότερα και αν δεν μπορείς να είσαι ευγενικός και καλός με τον εαυτό σου θα δυσκολευτείς πολύ να είσαι καλός και με τους γύρω σου.


Το θέμα δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Ο αριθμός των θέσεων έχει πολύ λιγότερη σημασία από την ποιότητα της τεχνικής πίσω από τις θέσεις (αναπνοή, επίγνωση, παρατήρηση, αλλαγή ρυθμού, συγκέντρωση, εσωτερίκευση). Και αυτό και από την άποψη της εξέλιξής σου αλλά και από το πώς σε κάνει να νιώθεις μέσα στην πρακτική.


Η γιόγκα ποτέ δεν ήταν μόνο προσπάθεια χωρίς αντανάκλαση. Το θέμα είναι φτάνοντας στη διαύγεια του νου να την χρησιμοποιήσεις για να εξερευνήσεις τη φύση της συνειδητότητάς σου, την κατεύθυνσή σου, τον σκοπό σου, τα πιστεύω σου, την επιθυμία σου ως το πού θέλεις να πας εσύ την πρακτική σου και τον εαυτό σου και τι θέλεις να δημιουργήσεις μέσα εκεί.


Η άσκηση με το σώμα είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της μεγαλύτερης πρακτικής που αφορά το πώς ζεις, πώς συμπεριφέρεσαι, πώς δρας, πώς αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις. Η γιόγκα αφορά τη ζωή, όχι την απόδραση από τη ζωή.


H γιόγκα θέλει χρόνο, πολύ χρόνο. Μην πιστέψεις ποτέ πως επειδή κάνεις γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα όλα θα πάνε καλά τώρα πια στη ζωή σου».


Κείμενο: Adam Keen / Μετάφραση - απόδοση: Μηνάς Ραφαηλίδης / Sankalpa Yoga Center

31 Προβολές
bottom of page