top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

10 βιβλία που διαβάζουμε στο Sankalpa

Διαλέγουμε δέκα βιβλία από τη βιβλιοθήκη του Sankalpa Yoga Center που διαβάζουμε και μέσα στις πρακτικές yoga

  1. Σιωπή. Η δύναμη της εσωτερικής ησυχίας σε έναν κόσμο γεμάτο θορύβους του Thich Nhat Hanh.

«Ξοδεύουμε πολύ χρόνο αναζητώντας την ευτυχία ενώ ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος θαύματα. Και μόνο που είμαστε ζωντανοί και περπατάμε στη Γη είναι ένα πραγματικό θαύμα. Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς τρέχουμε λες και υπάρχει κάποιο καλύτερο μέρος που πρέπει να φτάσουμε. Η ομορφιά είναι εδώ και μας καλεί κάθε μέρα, κάθε ώρα, αλλά σπάνια είμαστε σε θέση να ακούσουμε. Η βασική συνθήκη για να καταφέρουμε να ακούσουμε το κάλεσμα της ομορφιάς και να αποκριθούμε σε αυτό είναι η σιωπή. Εάν δεν υπάρχει σιωπή μέσα μας _ αν το μυαλό μας, το σώμα μας, είναι γεμάτα θορύβους _, τότε δεν μπορούμε να ακούσουμε το κάλεσμα της ομορφιάς». Ο βιετναμέζος μοναχός και αναγνωρισμένος δάσκαλος Τικ Νιατ Χαν μάς δείχνει πώς μπορούμε να βρούμε και να διατηρήσουμε τη γαλήνη ακόμα και μέσα στον πολύβουο κόσμο που ζούμε χωρίς ατελείωτες ώρες διαλογισμού ή αυστηρές πρακτικές. Με συγκέντρωση στην αναπνοή και απλές τεχνικές για την καλλιέργεια της ενσυνείδησης, μας καθοδηγεί για να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε και τι πραγματικά θέλουμε, πώς να ζούμε στο παρόν, πώς να αναγνωρίζουμε την ομορφιά που μας περιβάλλει και να βρίσκουμε την αρμονία και την ευτυχία μέσα μας.



2. Γιόγκα. Αναζητώντας απαντήσεις της Swami Sivamurti Saraswati


«Το βιβλίο αυτό καταγράφει τις συνομιλίες ενός πνευματικού δασκάλου με τους μαθητές του και με όλους εκείνους που αναρωτιούνται για την τέχνη της αληθινής ζωής. Μερικά από τα θέματα που θίγονται σε αυτό είναι τα παρακάτω: Τα εμπόδια της ζωής μας, εμπόδια που ο νους δημιουργεί. Πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Απαντήσεις σε θέματα καθημερινότητας, σε ερωτήματα που μας απασχολούν όλους. Οτιδήποτε συμβαίνει στον νου επηρεάζει και το σώμα. Πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε τις ασθένειές μας. Τσάκρας, τα ενεργειακά κέντρα του σώματος και η σημασία τους. Πώς μπορούμε με απλό τρόπο να επιδράσουμε στη λειτουργία του εγκεφάλου. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα, τον θυμό, τη ζήλια, την επιθετικότητα, την ενοχή. Ειρήνη του νου. Το μυστικό της ευτυχίας. Πνευματικός δάσκαλος και εξέλιξη του ατόμου. Ένα βιβλίο που απευθύνεται στην καρδιά και αναφέρεται στις σχέσεις με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Λόγος αποκαλυπτικός, από την εμπειρία ενός πνευματικού δασκάλου. Το Γιόγκα - Αναζητώντας απαντήσεις εξηγεί πεντακάθαρα πώς μια πανάρχαια παράδοση σαν τη γιόγκα παραμένει ζωντανή και επίκαιρη σήμερα. Και όπως συμβαίνει με τα καλά βιβλία, όσες φορές και αν το διαβάσεις, πάντα κάτι καινούργιο θα ανακαλύψεις σχετικά με το πώς μπορείς να ζήσεις καλύτερα, πώς μπορείς δηλαδή να γίνεις ανθεκτικότερος και κυρίως δημιουργικότερος στη ζωή σου». Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια (Εκδόσεις της Εστίας)




3. Μπάγκαβατ Γκίτα _ Το τραγούδι του Κρίσνα


Η Bhagavad Gita είναι ένα από τα πιο σημαντικά δημιουργήματα του ανθρώπου αλλά και το πιο δημοφιλές έργο της σανσκριτικής λογοτεχνίας. Αποτελεί μέρος του μεγάλου ινδικού έπους Μαχαμπαράτα, που όμως πολύ συχνά αποδίδεται ως ανεξάρτητο έργο και μεταφέρει τη διδασκαλία των Ουπανισάδων, που αποτελούν το τελευταίο τμήμα των Βεδών. Φέρεται να συντάχθηκε περί τον 5ο αιώνα π.Χ. από τον Βιάσα, τον αποκαλούμενο «Όμηρο της Ινδίας». Είναι γραμμένη με ποιητικό μέτρο αποτελούμενη από 700 στίχους που συγκροτούν 18 κεφάλαια. Συνενώνει σε μια περιεκτική σύνθεση όλα τα στοιχεία της βεδαντικής φιλοσοφίας και της τεχνικής του γιόγκα. Βήμα-βήμα, σκαλί-σκαλί, φέρνει τον αναγνώστη ως τα ακρότατα όρια που έχει φτάσει η ανθρώπινη σκέψη, ενώ ταυτόχρονα διδάσκει και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στη γνώση της αλήθειας.

H Μπάγκαβατ Γκίτα είναι ο διάλογος του ήρωα - πολεμιστή Αρτζούνα με τον θεό Κρίσνα. Ο Αρτζούνα αντιπροσωπεύει τον διαχρονικό πολεμιστή του φωτός ο οποίος καλείται να δώσει τη μάχη πρώτα σε εσωτερικό επίπεδο και κατόπιν σε εξωτερικό. Ο Αρτζούνα ανήκει στην τάξη των αρχόντων - πολεμιστών και από αυτόν εξαρτάται η απόφαση της μάχης μεταξύ των δύο στρατών, των Παντάβας και των Κουράβας, για την κατάκτηση της πόλης Χαστιναπούρα, που συμβολίζει την Σοφία.




4. Η ζωή είναι εδώ του Χαλίλ Γκιμπράν


Ο Χαλίλ Γκιμπράν υπήρξε από τους σημαντικότερους στοχαστές που επηρέασαν τη σκέψη και την τέχνη του 20ού αιώνα. Με το έργο του άσκησε μεγάλη επιρροή τόσο στις αραβικές χώρες όσο στη Δύση. Η ενασχόλησή του με τα μεγάλα θέματα του έρωτα, της αγάπης και του θανάτου, ο ρομαντισμός και ο βαθύς μυστικισμός που διακρίνει τη σκέψη του βρήκαν απήχηση σε εκατομμύρια αναγνώστες και διανοουμένους. Το βιβλίο Η ζωή είναι εδώ περιλαμβάνει κείμενα, αποφθέγματα, αφορισμούς και αποσπάσματα από το έργο του πάντα επίκαιρου αυτού διανοητή συμπυκνώνοντας τη σοφία του σε μια ανθολογία που διαβάζεται ως οδηγός για την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση του κάθε αναγνώστη.



5. The inner tradition of Yoga του Michael Stone


Ένας σοφός, προσβάσιμος οδηγός που συνδέει με έναν πολύ άμεσο τρόπο τις πνευματικές και ηθικές διδασκαλίες της παράδοσης της γιόγκα με την πρακτική μας πάνω στο στρωματάκι μας και με τις καθημερινές σχέσεις και δραστηριότητές μας. Στη ρίζα της πρακτικής της γιόγκα υπάρχει μια τεράστια και συναρπαστική φιλοσοφία που διδάσκει την ηθική της μη βίας, της υπομονής, της ειλικρίνειας και του σεβασμού. Ο καινοτόμος δάσκαλος Μάικλ Στόουν αντλεί από πολλούς κλάδους _ συμπεριλαμβανομένων του βουδισμού και της ψυχοθεραπείας _ για να παρέχει μια εις βάθος και πολύ ξεκάθαρη εξήγηση της φιλοσοφίας της γιόγκα, μαζί με διδασκαλίες για το πώς μπορούμε να βαθύνουμε την κατανόησή μας για τη θεωρία της γιόγκα μέσα από την πρακτική μας στο mat και μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους. Η γιόγκα, λέει ο Stone, είναι μια πρακτική που μας βοηθά να είμαστε πιο παρόντες στην πραγματική, ρευστή ζωή που ζούμε τώρα, αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει γιόγκα χωρίς τις συνθήκες της ζωής μας. Αυτό το βιβλίο περιγράφει πώς να εργαστείτε με αυτές τις συνθήκες και πώς να εκτιμήσετε πλήρως τη γιόγκα ως μια πρακτική επαφής με την πραγματικότητα από στιγμή σε στιγμή.




6. The heart of Yoga _ Developing a personal practice του Τ. Κ. V. Desikachar

Ο Sri Tirumalai Krishnamacharya, ο οποίος έζησε πάνω από 100 χρόνια, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους γιόγκι της σύγχρονης εποχής. Στοιχεία της διδασκαλίας τού Krishnamacharya έχουν γίνει ευρέως γνωστά σε όλο τον κόσμο μέσα από το έργο των B. K. S. Iyengar, Pattabhi Jois και Indra Devi που όλοι σπούδασαν με τον Krishnamacharya. Ο γιος του Krishnamacharya, ο T. K. V. Desikachar, έζησε και σπούδασε με τον πατέρα του όλη του τη ζωή και τώρα διδάσκει όλο το φάσμα της γιόγκα του Krishnamacharya. Ο Desikachar έχει βασίσει τη μέθοδό του στη θεμελιώδη έννοια της viniyoga του Krishnamacharya, η οποία υποστηρίζει ότι οι πρακτικές πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του ατόμου για να επιτευχθεί η μέγιστη θεραπευτική αξία. Στο «The Heart of Yoga» ο Desikachar προσφέρει μια απόσταξη του συστήματος του πατέρα του, καθώς και τη δική του πρακτική προσέγγιση, την οποία περιγράφει ως «ένα πρόγραμμα για τη σπονδυλική στήλη σε κάθε επίπεδο _ σωματικό, νοητικό και πνευματικό». Αυτό είναι το πρώτο γιόγκικο κείμενο που περιγράφει βήμα προς βήμα μια ακολουθία για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πρακτικής σύμφωνα με τις παλαιές αρχές της γιόγκα. Ο Desikachar συζητά όλα τα στοιχεία της γιόγκα _ στάσεις και αντισταθμιστικές θέσεις, συνειδητή αναπνοή, διαλογισμός και φιλοσοφία _ και δείχνει πώς ο μαθητής γιόγκα μπορεί να αναπτύξει μια πρακτική προσαρμοσμένη στην τρέχουσα κατάσταση της υγείας του, στην ηλικία του, στο επάγγελμά του και στον τρόπο ζωής του.



7. Οταν ολα καταρρέουν της Pema Chondron


Ίσως δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλο βιβλίο για την εποχή που διανύουμε από αυτό το πραγματικά αριστούργημα. Συγγραφέας του η σημαντικότερη δασκάλα σήμερα του βουδισμού και πολυδιαβασμένη συγγραφέας Πέμα Τσόντρον. Μέσα από την προσωπική της εμπειρία και αντλώντας από τη βουδιστική παράδοση, μας λέει με τρόπο απλό και μεστό τι πρέπει να κάνουμε όταν όλα γύρω μας καταρρέουν, όταν βυθιζόμαστε στην απόγνωση και στον φόβο. Επίσης μάς δείχνει πώς να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες στιγμές αλλά και πώς να τις χρησιμοποιήσουμε για την προσωπική μας ολοκλήρωση και ευτυχία.




8. Για μια νέα ζωή του Eckhart Tolle


Στο βιβλίο «Για μια νέα ζωή» ο Τόλε μάς υποδεικνύει ότι η υπέρβαση της βασισμένης στο Εγώ κατάστασης της συνειδητότητάς μας δεν είναι μόνο ουσιαστικής σημασίας για την προσωπική μας ευτυχία αλλά και κλειδί για το τέλος των συγκρούσεων και της οδύνης σε όλο τον κόσμο. Ο Τόλε περιγράφει το πώς η προσκόλλησή μας στο Εγώ δημιουργεί τη δυσλειτουργία που οδηγεί στον θυμό, στον φθόνο και στη δυστυχία και δείχνει στους αναγνώστες πώς να αφυπνιστούν σε μια νέα κατάσταση συνειδητότητας και να ακολουθήσουν την ατραπό μιας αληθινά καταξιωμένης ύπαρξης. Κατατοπιστικό, διαφωτιστικό και εμψυχωτικό, είναι ένα βαθιά πνευματικό μανιφέστο για έναν καλύτερο τρόπο ζωής και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.



9. Οι 18 -ότητες του Σουάμι Σιβανάντα και η πρακτική της πρατιαχάρα της Swami Sivamurti Saraswati

Οι 18 -ότητες αναφέρονται σε 18 θετικές ποιότητες ή αρετές. Η εξάσκηση στις ποιότητες αυτές οδηγεί τον αναζητητή σε έναν θεϊκό τρόπο ζωής. Ο Σουάμι Σατιανάντα Σαρασουάτι καθιέρωσε τις πρακτικές της πρατιαχάρα ως σήμα κατατεθέν της σατιανάντα γιόγκα, της γιόγκα του Μπιχάρ. Ο Σουάμι Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι επεξέτεινε ακόμα περισσότερο την πρατιαχάρα εξελίσσοντάς την σε μια πρακτική που μπορεί να βιωθεί εμπειρικά κατά τη διάρκεια όλης της μέρας, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία του γιόγκικου τρόπου ζωής και επαναφέρει στο προσκήνιο την άσκηση στις 18 -ότητες ως αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας του. Η Σουάμι Σιβαμούρτι ήταν εκείνη που παρουσίασε αυτές τις δύο πρακτικές ως άμεσα συνδεδεμένες με τον τρόπο ζωής μας. Η κάθε ποιότητα περιγράφεται λεπτομερώς και συνοδεύεται από διάφορες αφηγήσεις ιστοριών προκειμένου να επιτευχθεί η κατανόηση εις βάθος όλων των λανθανόντων νοημάτων. Κατόπιν η κάθε ποιότητα συσχετίζεται με ένα στάδιο της πρατιαχάρα επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον αναζητητή να εργαστεί συστηματικά πάνω στις έννοιες αυτές με τη μορφή σάντανα, μέσω της εμπειρίας και του βιώματος όλων των εννοιών στην καθημερινή του ζωή. Οι διαλέξεις αυτές παρέχουν το κίνητρο και την απαραίτητη καθοδήγηση στον αναζητητή όχι μόνο για να εξασκηθεί στη γιόγκα αλλά και για να την κάνει προσωπικό βίωμα.



10. Τo Τάο απλά και κατανοητά _ Πυξίδα αιώνιας σοφίας σ' έναν κόσμο που αλλάζει του Αlan Cohen


Σε αυτό το εξαιρετικά διαφωτιστικό βιβλίο ο Άλαν Κοέν εμβαθύνει με τρόπο μοναδικό σε ένα από τα πιο ξακουστά κείμενα σοφίας στον κόσμο. Μας μεταφέρει τα υψηλά και αινιγματικά νοήματα του Τάο Τε Κινγκ προσαρμοσμένα στη σημερινή πραγματικότητα, με σύγχρονη και εύληπτη γλώσσα. Και ακόμα, μας προσφέρει μια σειρά από πρακτικά και προσωπικά παραδείγματα τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε για να μεταμορφώσουμε και να φωτίσουμε την καθημερινή μας ζωή. Οι περισσότερες ερμηνευτικές αποδόσεις του Τάο παίρνουν με τη σειρά τις στροφές του κλασικού κειμένου αναλύοντάς τες μία προς μία. Εδώ ο Άλαν Κοέν επιστρατεύει τους αρχαίους στίχους για να εφαρμόσει τη σοφία τους πάνω σε βασικούς τομείς της σύγχρονης ζωής μας _ από τον έρωτα και την εργασία ως τα μαθήματα που αποκομίζουμε μέσα από τον πόνο. Επιπλέον παρουσιάζει ζωντανά και δραματοποιημένα τα κορυφαία μηνύματα του Τάο μέσα από σύντομες ιστορίες όπου εμφανίζει τον εαυτό του ως μαθητή του Λάο Τσε μυούμενο στη γνώση από πρώτο χέρι.

Το «Τάο απλά και κατανοητά» είναι μια ευγενής πρόσκληση/πρόκληση να πορευτούμε παρέα με τον αρχαίο σοφό και τον σύγχρονο αναζητητή, μέσα από δυσκολίες αλλά και θριάμβους, στο ίδιο ταξίδι αυτοπραγμάτωσης που κάνει ο καθένας μας προσωπικά...



Στις πρακτικές του Sankalpa Yoga Center ακούγονται επίσης ποιήματα της Κατερίνας Γώγου, της Βισουάβα Σιμπόρσκα, της Ανν Κάρσον, της Rupi Kaur, του Τζελαλαντίν Ρούμι, του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, της Louise Gluck, του Ρέιμοντ Κάρβερ και του Τσιμάρα Τζανάτου.



328 Προβολές
bottom of page