top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

Are you your own friend?



Στο μονοπάτι της πνευματικής μεταμόρφωσης του εαυτού δεν μπορεί να βιωθεί καμία ανάπτυξη, καμία εξέλιξη αν κάποιος υποφέρει από μια άβολη σχέση με τον εαυτό του. Mια εσωτερική ασυμφωνία, μια διχόνοια από τον εαυτό προς τον εαυτό, οδηγεί στην ταλαιπωρία, στον πόνο. Ενα σώμα μέσα στο οποίο τα όργανα αρνούνται να συνεργαστούν, ένας νους μέσα στον οποίο χιλιάδες αντίθετες φωνές δίνουν χιλιάδες διαφορετικές γνώμες, από το πρωί ως το βράδυ, ένας εσωτερικός διάλογος που συμμαχεί με την αυστηρή κριτική προς τον εαυτό για να δημιουργήσει έναν εσωτερικό στρατό από απατεώνες, μια στάση συνεχούς και έντονης σύγκρισης με τους άλλους που βλέπει τον εαυτό μόνο μέσα από τα μάτια των άλλων, όπου οι ανησυχίες και το άγχος διαμορφώνουν την ίδια μας την ύπαρξη σε πεδίο μάχης, αν όλα αυτά κυλάνε μέσα στο σύστημά σου, τότε δεν χρειάζεσαι εχθρούς γιατί έχεις γίνει ο ίδιος ο εχθρός σου.

Η ζωή μας δεν είναι ένα πεδίο μάχης και δεν θα έπρεπε να την βιώνουμε ως ένα πεδίο μάχης. Αν αυτό συμβαίνει, αποφάσισε να κάνεις ένα βήμα πίσω και κοίτα μέσα. Ψάξε για βοήθεια ή ξεκίνα τώρα να κάνεις τη δουλειά μόνος σου.

Η Bhagavad Gita αναφέρει ότι αν βοηθάς τον εαυτό σου να εξελιχθεί, τότε έχεις έναν φίλο, εσένα, αν όμως υποτιμάς, αν αρνείσαι στον εαυτό του το μεγαλείο και την αφθονία του ανώτερου εαυτού, τότε έχεις έναν εχθρό, εσένα.

Είναι καιρός πιά να γίνεις ο φίλος του εαυτού σου πρώτα απ' όλα. Αυτή η φιλία είναι μια δέσμευση, μια κατάσταση που μπορεί να στραφεί προς τα μέσα και να γεμίσει τα εσωτερικά τοπία που θα σε φέρουν όλο και πιο κοντά στον αληθινό σου εαυτό.

Ο κόσμος δεν είναι εναντίον σου, δεν υπάρχουν εχθροί εκεί έξω, δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να σε σταματήσει προς αυτό το ταξίδι, για αυτό συνέχισε να περπατάς σε αυτό το μονοπάτι με σύμμαχο, φίλο και προστάτη τον εαυτό σου.


Πηγή: yogaprasad institute

Μετάφραση - απόδοση: Μηνάς Ραφαηλίδης / Sankalpa Yoga Center

69 Προβολές
bottom of page