top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

Restorative Yoga & Yoga Nidra

Μια σειρά 5 μαθημάτων στο Sankalpa Yoga Center κάθε Δευτέρα 21.00-22.15.





Σε μια κοινωνία, σε έναν πολιτισμό που έχει μάθει να τρέχει με ασύλληπτα γρήγορο ρυθμό, σε μια κουλτούρα που μας εκπαιδεύει στο να κάνουμε, να επιτυγχάνουμε, να κατακτάμε, να βάζουμε στόχους και προθεσμίες, να τρέχουμε πίσω από οράματα άλλων, εντυπωσιακές θέσεις που βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα, να συσσωρεύουμε όλο και περισσότερο αχόρταγα και ακατάπαυστα, η Restorative Yoga έρχεται να σου αλλάξει την αίσθηση του χρόνου και του χώρου, να σε εκπαιδεύσει στην απλότητα, στην παράδοση, στην υποστήριξη, στη χαλάρωση, στην ησυχία. Ερχεται να σε μάθει να είσαι και όχι να κάνεις, έρχεται να σε εκπαιδεύσει στο να παραμένεις και να παρατηρείς και όχι να τρέχεις. Ερχεται να σου επιτρέψει να έχεις τον δικό σου χρόνο για να παρατηρήσεις μέσα σε εύκολα σχήματα κοντά στη γη τις αισθήσεις, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αντιδράσεις σου και όλα αυτά να τα καλωσορίσεις χωρίς να νιώθεις ότι πρέπει να καταφέρεις κάτι.


Χρησιμοποιώντας κουβέρτες, μαξιλαράκια, τουβλάκια, ιμάντες, bolster, καρέκλες και eye pillows αφήνεσαι μέσα σε απλά σχήματα στην αποκάλυψη του ποιος είσαι υποστηρίζοντας τον εαυτό σου να ανοίξει έναν χώρο όπου μπορεί με ασφάλεια να χαλαρώσει βαθιά και αυτό να σου είναι αρκετό για να αφεθείς χωρίς να αναζητάς τίποτα πέρα από την ησυχία σώματος και νου. Αφήνοντας όλη την ένταση, όλο το βάρος, όλο το άγχος στη δύναμη της βαρύτητας μαθαίνεις να απλώνεσαι κοντά στη γη και να σε συναντάς πέρα από λίστες κατακτήσεων και στόχων καλλιεργώντας την παρουσία σου στο τώρα της πρακτικής σου και αναπνέοντας αργά, βαθιά και ήρεμα, ακούγοντας την ιστορία που σου αφηγείται κάθε θέση.


H Υoga Νidra είναι μια πολύ βαθιά διαλογιστική πρακτική που βοηθά στη χαλάρωση του σώματος, της ψυχής και του νου. Αποκαλείται και γιόγκικος ύπνος γιατί ουσιαστικά, χωρίς να είναι ύπνωση, σε μεταφέρει σε μια κατάσταση ενδιάμεση, μεταξύ εγρήγορσης και ονείρου, σε μια κατάσταση βαθιάς ηρεμίας και αρμονίας. Στον παραδοσιακό ύπνο δεν υπάρχει συνείδηση, στη Υoga Νidra υπάρχουν ίχνη επίγνωσης ταυτόχρονα με πολύ βαθιά χαλάρωση. Δεν πρόκειται για άσκηση συγκέντρωσης αλλά για μια κατάσταση έντονης σωματικής και ψυχικής ανανέωσης και αποφόρτισης. Μπορεί να αποτελέσει μια σπουδαία εμπειρία καθότι ο ασκούμενος περνά σε μια κατάσταση ύπνου αλλά με εγρήγορση και συνειδητότητα, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση στον υποσυνείδητο νου. Η Yoga Nidra λειτουργεί θεραπευτικά και μπορεί να επιφέρει μια συνολική ομαλοποίηση και εξισορρόπηση της ζωτικής δύναμης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο συνειδητός νους υποχωρεί, αλλά η επίγνωση παραμένει.


«Η Υoga Nidra είναι μια τεχνική βαθιάς χαλάρωσης όπου οι μαθητές/ασκούμενοι μαθαίνουν πώς να χαλαρώνουν σε ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο όχι μόνο στο φυσικό σώμα αλλά και στο πρανικό σώμα, στα συναισθήματα, στον νου και στην ψυχή. Λέγεται και γιόγκικος ύπνος γιατί ουσιαστικά, χωρίς να είναι ύπνωση, σε μεταφέρει σε μια κατάσταση ενδιάμεση, μεταξύ εγρήγορσης και ονείρου, σε μια κατάσταση έντονης σωματικής και ψυχικής ανανέωσης και αποφόρτισης. Σε ένα μάθημα Yoga Nidra δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε κάτι λάθος. Κάθε μάθημα είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία και δουλεύοντας με την πρακτική αυτή θα διαπιστώσετε προσωπικές αλλαγές μέσα στο χρόνο, όπως επίσης και στον τρόπο που σκέφτεστε και αντιλαμβάνεστε τα πράγματα γύρω σας. Oσοι έχουν συναντηθεί με τη Yoga Nidra δηλώνουν πως χαλάρωσαν, ξεκουράστηκαν, ταξίδεψαν, γαλήνεψαν, καθάρισαν». (Πηγή: Yoga Nidra | Καλύτερη και από τον ύπνο;).




49 Προβολές
bottom of page